Με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ολοκληρώθηκε στη Βουλή, η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων

«Μια νέα συλλογική πορεία που στη παράταξή μας δεν είναι δύσκολο να το κάνουμε, μπορούμε να ενσωματώνουμε τις παραδοσιακές μας αξίες σε μια διαρκή εξέλιξη να ξέρουμε τι πρέπει να κρατάμε και τι να αφήνουμε πίσω μας. Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία της κεντροδεξιάς νέας ΝΔ», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει άμεσα στη δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο που θα αίρει τους περιορισμούς των ψήφων των ομογενών.

Στις αρχές της βδομάδας που έρχεται αναρτούμε σε δημόσια διαβούλευση, νόμο με ένα άρθρο, που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για ψήφο Ελλήνων εξωτερικού», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ο Σωκράτης Φάμελλος από τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση.

«Ή μήπως είναι εκσυγχρονισμός όχι μόνο η παραβίαση αυτονομίας, αλλά και η χθεσινή κουβέντα Φλωρίδη ότι δεν μπορούν οι ανεξάρτητες αρχές να είναι ανεξέλεγκτες. Γιατί κ. Μητσοτάκη; Επειδή παρενέβησαν και ελέγχουν τα αμαρτήματά σας; Αυτό είναι δημοκρατία, κράτος δικαίου;», δήλωσε ο κ. Φάμελλος.

«Θα είμαστε η αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο λαός», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το ΠΑΣΟΚ.

«Δεν πιστεύουμε σε κλειστά συστήματα εξουσίας γιατί γενούν διαφθορά αδιαφάνεια αναξιοκρατία. Διαφωνούμε με επιτελικό κράτος γιατί είναι περιτύλιγμα πελατειακού κράτους», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κυριολεκτικά λαχτάρισε τους πάντες όταν κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ένιωσε ενοχλήσεις στη μέση και χρειάστηκε η διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να επανέλθει

«Κρατηθείτε κ. Μητσοτάκη δεν χρειάζεται τόση έπαρση, γιατί λίγο ακόμα και θα μας πείτε πως οι εργαζόμενοι οι άνθρωποι του μόχθου το απολαμβάνουν να πληρώνουν ακριβά την υγεία και μόρφωση παιδιών τους», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Στα δεξιά της ΝΔ συνεχίζεται ο κομματικός ανταγωνισμός με τον Κυριάκο Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης να πετάει το γάντι στους Σπαρτιάτες για τη στήριξη των προτάσεων περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής και τον Βασίλη Στίγκα να απαντά πως τέτοιες συζητήσεις δεν γίνονται μέσω διαδικτύου.

«Καταθέσαμε εξεταστικές επιτροπές μπορεί να μην υπογράψατε, αλλά φέρουν κάποιοι άλλοι μετά η κ. Κωνσταντοπούλου θα τις υπογράψουμε εμείς, γιατί πάνω απ’ όλα είναι του ελληνικού λαού το καλό», υπογράμμισε ο κ. Βελόπουλος.

«Δεν μπορείς να τις κάνεις μέσω Facebook, ή μέσω e-mail δεν μπορεί κάποιοι να απειλούν με μηνύσεις και να εκτοξεύουν απειλές δεν φοβήθηκα και ούτε τώρα θα το κάνω», ανέφερε ο Βασίλης Στίγκας από την πλευρά των Σπαρτιατών.

«Η Νίκη αντιστέκεται σθεναρά στα κάθε λογής τέρατα που λέει και ο ποιητής που ροκανίζουν τα θεμέλια έθνους μας», ειπε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.

Για αλαζονική στάση της κυβέρνησης έκανε λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Η απροκάλυπτη απουσία της ΚΟ της πλειοψηφίας είναι κ. πρωθυπουργέ, που απουσιάζετε κ. υπουργοί που είστε παρόντες είναι δείγματα αλαζονείας», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνη η Βουλή είναι έτοιμη να ξεκινήσει το νομοθετικό της έργο.

Μητσοτάκης: Κατατίθεται νόμος με τον οποίο αίρονται τα εμπόδια για την ψήφο των αποδήμων

Στο κλείσιμο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή ο πρωθυπουργός επιφύλασσε μια έκπληξη σχετικά με την ψήφο των αποδήμων καθώς ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει νόμο για την άρση των εμποδίων που υπάρχουν μέχρι τώρα.

Όπως ανακοίνωσε, «στις αρχές της εβδομάδος που έρχεται, αναρτούμε νόμο στη δημόσια διαβούλευση που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ώστε όλοι οι συμπολίτες που είναι εγγεγραμμένοι να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους».

«Σήμερα ήρθε η ώρα να δούμε πόση συνέπεια έχουμε μεταξύ λόγων και πράξεων και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να ψηφιστεί από 300 βουλευτές», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Και καταλήγοντας υποσχέθηκε συνέπεια και προσήλωση στο καθήκον του, τονίζοντας πως θα ζητήσει από τους πολίτες «να είναι συνοδοπόροι στο ταξίδι αναγέννησης της πατρίδας».

Για να αλλάξει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο χρειάζεται η ψήφος 200 βουλευτών.

Ισχύοντες περιορισμοί στην ψήφο των ομογενών

  • Θα πρέπει τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει τουλάχιστον δύο στην Ελλάδα
  • Θα πρέπει να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Αυτοί οι περιορισμοί οριοθετήθηκαν το 2019 σε νομοθετική πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης με τη συμμετοχή πολλών κομμάτων μεταξύ αυτών και το ΚΚΕ.

Είχε γίνει άλλη μία προσπάθεια το 2021 που την είχαν στηρίξει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση, ωστόσο είχε αποβεί άκαρπη καθώς είχε λάβει 190 ψήφους.

Οι ίδιοι συσχετισμοί αυτή τη στιγμή συγκεντρώνουν 200 ψήφους, και φαίνεται πως θα  στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία και η Πλεύση Ελευθερίας.


Πηγή