Kyriakos Mitsotakis 1 3.jpg
Kyriakos Mitsotakis 1 3.jpg

Μια δέσμη μέτρων για τις τράπεζες  μεταξύ των οποίων θα συμπεριλαμβάνονται η μείωση των λαϊκών προμηθειών και των επιτοκίων δανεισμού αλλά και  φθηνότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων αναμένεται να ανακοινώσει την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου του 2024 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής  μαζί με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2025.

Όσον αφορά λοιπόν στις λαϊκές προμήθειες των τραπεζών αυτές αναμένεται εκτός απροόπτου να μειωθούν έως και 50%. Υπενθυμίζεται πως στις  λαϊκές προμήθειες  συμπεριλαμβάνονται οι  πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ, η συντήρηση λογαριασμού, η συντήρηση ή η ανανέωση μίας κάρτας τις πάγιες εντολές, τα εξερχόμενα-εισερχόμενα εμβάσματα και τα έξοδα καρτών.

Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης παρέμβασης που πραγματοποίησε την άνοιξη του 2024, με την οποία επήλθε μείωση των προμηθειών στις μικρές συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ μέσω POS.  Δηλαδή να αυξηθεί το υφιστάμενο όριο στις μικροσυναλλαγές που εκτελούνται με κάρτες (μέσω POS) σε μικρές επιχειρήσεις (περίπτερα, φούρνοι κ.ο.κ.) το οποίο σήμερα είναι στα 10 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως τα κέρδη των τραπεζών από τις χρεώσεις  είναι περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι πολίτες:

  • πληρώνουν 4 ευρώ στις τράπεζες για την ανανέωση χρεωστικής κάρτας
  • πληρώνουν 5 ευρώ με 6 ευρώ για την επανέκδοση της κάρτας
  • καταβάλλουν 0, 30 ευρώ με 0, 60 ευρώ ανά συναλλαγή για πληρωμές που αφορούν το ρεύμα, το κινητό, το νερό και τις εισφορές
  • πληρώνουν 1,50 ευρώ με 2 ευρώ για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας
  • πληρώνουν 5 ευρώ με 10 ευρώ για μεταφορά χρημάτων από τράπεζα σε τράπεζα αυθημερόν
  • πληρώνουν 2,5 0 ευρώ με 5 ευρώ για συναλλαγές που γίνονται με την πιστωτική κάρτα μέσω ΔΙΑΣ
  • πληρώνουν  15 ευρώ με 20 ευρώ για ετήσια συνδρομή αναφορικά με την ανανέωση χρεωστικής κάρτας

Τι άλλο αναμένεται να περιλαμβάνει η δέσμη μέτρων

Η δέσμη μέτρων αναμένεται να περιλαμβάνει και τη μείωση επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια. 

Ενδεικτικά αναφέρεται πως κάποιος που έχει πάρει δάνειο ύψους 50.000 ευρώ με επιτόκιο 4,3% και πληρώνει μηνιαία δόση 667 ευρώ εάν μειωθεί το επιτόκιο στο 4% τότε η μηναία δόση θα είναι στα 638 ευρώ. Δηλαδή θα έχει ένα μηνιαίο όφελος 29 ευρώ ή αλλιώς  348 ευρώ τον χρόνο. 

«Παρεμβάσεις θα γίνουν και στο να δίνουν γρηγορότερα ,ευκολότερα και φθηνότερα δάνεια  οι τράπεζες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό θα γίνει μέσω της έντασης του ανταγωνισμού  και με την ίδρυση του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα και με τη δυνατότητα χορήγησης μικροπιστώσεων από μη τραπεζικά ιδρύματα . Αυτό  θα είναι και στο κομμάτι των στεγαστικών, όπου εκεί οι τράπεζες διαθέτουν περίπου 22.000 ακίνητα, τα οποία δεν τα ρίχνουν στην αγορά, ενώ μπορούν να το κάνουν. Και θα βρούμε τρόπους ούτως ώστε οι όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις να ξεπεραστούν» σημείωσε πρόσφατα ο  εκπρόσωπος Τύπου υπουργείου  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος.

Επίσης στα μέτρα που θα ανακοινωθούν φαίνεται πως είναι και  η αύξηση του  ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα εκείνα τα οποία τα έχουν οι τράπεζες και δεν τα διαθέτουν στην αγορά.  «Και φυσικά υπάρχει στο τραπέζι το σοβαρό ενδεχόμενο να αυξηθεί και ο ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα εκείνα τα οποία τα έχουν οι τράπεζες και δεν τα διαθέτουν στην αγορά. Σε ένα σημαντικό ποσοστό, ούτως ώστε να λειτουργήσει ως αντικίνητρο, ως μια πολιτική πίεση για να επιστρέψουν αυτά τα ακίνητα» δήλωσε πρόσφατα ο κ. Τσάπαλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό της αύξησης του ΕΝΦΙΑ εδώ ενδέχεται να είναι και στο 30%.

Όπως όλα δείχνουν  εκτός απροόπτου αναμένεται να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που έχουν οι τράπεζες και τα οποία δεν τα διαθέτουν στην αγορά. Το μέτρο αυτό εκτιμάται πως θα αφορά σχεδόν 9.000 οικιστικά ακίνητα που έχουν περάσει στα  “χέρια” των τραπεζών μέσω πλειστηριασμών σε περίπτωση που αυτό δεν εφαρμοστεί στο σύνολο των ακινήτων που έχουν. Το 80% αυτών βρίσκεται σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη, το 20% σε μεγάλες πόλεις και το υπόλοιπο 20% σε μικρότερες πόλεις της χώρας.

Μάλιστα  κ. Τσάπαλος ρωτήθηκε πρόσφατα για το αν θα  υπάρξει μια «συμφωνία κυρίων» με τους τραπεζίτες ή μια νομοθετική παρέμβαση ή και τα  δύο ο είπε  «[…] μπορεί και τα δύο, στα πλαίσια πάντα του δικαίου, στα πλαίσια της του περιθωρίου που μας δίνει η νομοθεσία και η ευρωπαϊκή και η εθνική, αλλά πρωτίστως στα πλαίσια μιας συμφωνίας που θέλουμε να κάνουμε με τις τράπεζες. Γιατί σε μια σοβαρή χώρα ζούμε, σε μια ευρωπαϊκή χώρα ζούμε, νομίζω ότι και οι ίδιες οι τράπεζες καταλαβαίνουν ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους να υπάρχουν 10 εκατομμύρια Έλληνες οι οποίοι να έχουν παράπονα, αγανάκτηση, ταλαιπωρία από το κομμάτι των προμηθειών. Βρισκόμαστε ήδη σε συνεννοήσεις προφανώς, υπάρχει καλό κλίμα προφανώς και θα καταλήξουμε σε εκείνη τη δέσμη μέτρων, ακόμα γίνονται διαπραγματεύσεις, που θα παρουσιαστούν την Κυριακή». «Προτεραιότητά μας είναι πράγματι στις λεγόμενες λαϊκές προμήθειες. Αυτό θέλουμε να αντιμετωπίσουμε»  συμπλήρωσε.

 

 

 


enikonomia.gr