Ο Αμερικανός πρόεδρος κάνει σύντομη στάση στην Βρετανία, πριν παρευρεθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινάει την Τρίτη.
Ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ ο οποίος επιθυμεί την fast track ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Διστακτικές ΗΠΑ & Γερμανία
Tην ίδια στιγμή, ΗΠΑ και Γερμανία εμφανίζονται διστακτικές.
«Δε νομίζω ότι υπάρχει ομοφωνία στο ΝΑΤΟ για το αν η Ουκρανία θα μπει στην οικογένεια της Συμμαχίας τώρα, αυτήν την στιγμή, στη μέση του πολέμου», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.
Μιλώντας στο CNN, πριν την αναχώρηση του ο Αμερικανός πρόεδρος δικαιολόγησε την αναβλητικότητα της απόφασης.
«Αν συνεχιστεί ο πόλεμος τότε θα μπαίναμε όλοι», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το δεύτερο ζήτημα που διχάζει το ΝΑΤΟ είναι η αιφνιδιαστική κίνηση Μπάιντεν να συμπεριλάβει τις βόμβες διασποράς στο επόμενο πακέτο όπλων των ΗΠΑ, ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο, μια απόφαση που έχει προκαλέσει ανθρωπιστικές ανησυχίες.
«Νομίζω ότι τις χρειάζονται. Δεν τους έχουν μείνει πυρομαχικά».
Το τρίτο καυτό θέμα που ήδη έχει κρατήσει πολύ, από τα τέλη της άνοιξης του περασμένου έτους, είναι το ανατολίτικο παζάρι του Ερντογάν ο οποίος κάθε στιγμή θέτει εμπόδια για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ερντογάν. Τον πίεσε να αποδεχθεί το αίτημα της Σουηδίας να μπει στο ΝΑΤΟ το συντομότερο. Μέχρι στιγμής, η Τουρκία αντιστέκεται κατηγορώντας τη Στοκχόλμη ότι έχει αποτύχει να καταστείλει τις οργανώσεις που αποκαλεί τρομοκρατικές», αναφέρεται στο CNN.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, επιθυμεί διακαώς να κλείσει την εκκρεμότητα πριν την παράταξη της λήξης της θητείας του σε έναν χρόνο. Τίποτα όμως δεν προμηνύει ότι ο Ερντογάν θα βάλει τέλος στο θρίλερ της αναμονής πριν ικανοποιήσει όλες του τις απαιτήσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν
Κορυφώνονται όλες οι κρίσιμες διαβουλεύσεις ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Ο Τζο Μπάιντεν, ενώ βρισκόταν ήδη στο αεροπλάνο καθ΄ οδόν για το Λονδίνο, όπου θα κάνει στάση πριν μεταβεί στη Λιθουνία, σήκωσε το τηλέφωνο και μίλησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για 45 λεπτά.
Κάτι αντίστοιχο έκανε και Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος μίλησε με τον τούρκο ομόλογό του, κ. Φιντάν, πράγμα που σημαίνει ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ένα μεγάλο διπλωματικό παζάρι, με τις δύο πλευρές ωστόσο να μην το παραδέχονται, σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας αλλά και την παραλαβή των F-16, που επιθυμεί διακαώς η Άγκυρα.
Αυτό που έχει ξεκαθαριστεί είναι ότι δεν πρόκειται να ανοίξει η συζήτηση για την παράδοση των μαχητικών, πριν η Τουρκία δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Από τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων όλο το προηγούμενο διάστημα, φαίνεται πως, δεν είναι αισιόδοξοι ότι θα επέλθει κάποια συμφωνία στην παρούσα Σύνοδο αλλά είναι αισιόδοξοι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στο προσεχές διάστημα.
Πηγή