Τον ηράκλειο άθλο του να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πολιτών έχει αναλάβει ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, μετά την οικονομική «κρίση» που προκάλεσε τόσο στην Βρετανία, όσο και στιςευρωπαϊκές αγορές ο οικονομικός σχεδιασμός του προκατόχου του Κουάσι Κουάρτενγκ.

Ο λεγόμενος «μίνι προϋπολογισμός» ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων όχι μόνο από την αντιπολίτευση και τμήμα του Συντηρητικού Κόμματος, αλλά και από τις αγορές. Το ΔΝΤ και η Moody’s κάλεσαν τη χώρα να επαναξιολογήσει την πολιτική της και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε έκτακτες αγορές μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων με στόχο να συγκρατήσει την άνοδο των αποδόσεων που σημείωσαν οι κρατικοί τίτλου της χώρας.

Την Δευτέρα, ο νέος ΥΠΟΙΚ, Τζέρεμι Χαντ, παρουσίασε τις «γενικές γραμμές» του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού, ο οποίος επισήμως θα ανακοινωθεί στις 31 Οκτωβρίου και προειδοποίησε πως ίσως χρειαστεί να ληφθούν «πολύ σκληρές» αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις περικοπές στις κρατικές δαπάνες και την αύξηση των φόρων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται μια επιστροφή στη λιτότητα, ακυρώνοντας πρακτικά το αρχικό σχέδιο της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Λιζ Τρας.


Πηγή