Η ανακάλυψη διαψεύδει τις θεωρίες που χαρακτηρίζουν τον καρκίνο μια σύγχρονη ασθένεια, η οποία προκαλείται κατά κύριο λόγο από παράγοντες του σημερινού τρόπου ζωής
Το αρχαιότερο γνωστό δείγμα καρκίνου εντοπίστηκε στο απολιθωμένο οστό ενός ανθρώπου που έζησε στη Γη πριν από περίπου 1,7 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph.
Η ανακάλυψη από Βρετανούς και Nοτιοαφρικανούς επιστήμονες έρχεται σε αντίθεση με τις θεωρίες που χαρακτηρίζουν τον καρκίνο μια σύγχρονη ασθένεια, η οποία προκαλείται κατά κύριο λόγο από παράγοντες του σημερινού τρόπου ζωής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το δεύτερο αρχαιότερο ανθρώπινο απολίθωμα που φέρει ίχνη καρκίνου χρονολογείται γύρω στο 3.000 π.Χ.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η πρόσφατη ανακάλυψη του καρκινικού οστού κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ ενισχύει τα επιχειρήματα πως πολλά είδη καρκίνου έχουν μια βαθιά εξελικτική ιστορία και προκαλούνται από παράγοντες πέρα από τον ανθρώπινο έλεγχο. Μια ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια Central Lancashire και Witwatersrand έκανε τη σημαντική ανακάλυψη ενώ «σκάναρε» τα απολιθώματα προϊστορικών ανθρώπων, τα οποία είχαν βρεθεί στον στον αρχαιολογικό χώρο Swartkrans. Ξαφνικά, τα μέλη της παρατήρησαν πως το εσωτερικό ενός οστού του ποδιού ήταν αδιαφανές.
«Ήταν μία από αυτές τις στιγμές “επιφοίτησης”. Το οστό θα έπρεπε να είναι κοίλο και το γεγονός ότι δεν ήταν υποδείκνυε ότι υπήρχε κάποια επέκταση» δήλωσε ο Δρ Patrick Randolph-Quinney, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Central Lancashire. «Έτσι το συγκρίναμε με σύγχρονες βιοψίες ασθενών με καρκίνο και συνειδητοποιήσαμε πως ήταν ένας κακοήθης όγκος. Δεν γνωρίζουμε εάν ο συγκεκριμένος άνθρωπος πέθανε από καρκίνο ή από κάποια άλλη αιτία. Σίγουρα ο όγκος επηρέασε την κινητικότητά του, άρα θα μπορούσε κάλλιστα να έχει σκοτωθεί από κάποια τίγρη», ανέφερε ο καθηγητής.
Η ομάδα αναγνώρισε τον καρκίνο ως οστεοσάρκωμα, μια επιθετική μορφή της ασθένειας που προσβάλλει συνήθως νεότερα άτομα στις σύγχρονες κοινωνίες και που οδηγεί σε πρόωρο θάνατο, αν ο πάσχων δεν υποβληθεί άμεσα σε θεραπεία.
protothema.gr