Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί για την εποχική γρίπη και όσοι ανήκετε σε ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο χορηγείται δωρεάν, διότι, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, καθώς απαιτείται χρονική περίοδος 2 εβδομάδων για την ανάπτυξη αντισωμάτων.
«Κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλλει ταχύτατα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η πρόβλεψη του χρόνου, αλλά και του τόπου εκδήλωσής της» αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, το οποίο φέτος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας, όπου παρατηρούνται πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και όπως αναφέρει στο www.praktoreio-ygeias. gr, του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, «φιλοδοξία μας είναι η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας να αγγίξει το 25%, από 11% περίπου, που κυμάνθηκε πέρυσι».
Προκειμένου να διευκολυνθεί και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα ο εμβολιασμός των εργαζομένων συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Υγείας Συντονιστική Επιτροπή, η οποία σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, τον Νοσηλευτή Επιτήρησης Λοιμώξεων και τη Διοίκηση των Νοσοκομείων θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης των εργαζομένων στις δομές υγείας. Επιπλέον 20.000 εμβόλια, δωρεά της φαρμακοβιομηχανίας θα διατεθούν στις δομές του ΕΣΥ, προκειμένου οι εργαζόμενοι επιτόπου να εμβολιάζονται.
«Είναι ζήτημα κοινωνικής και επαγγελματικής ευθύνης, που μπορεί να γίνει και «εγκληματικό» για όσους καλούνται να παρέχουν νοσηλεία σε άτομα ανοσοκατεσταλμένα, σε ΜΕΘ, ασθενείς με ειδικές λοιμώξεις ή νεογνά και δεν εμβολιάζονται» δήλωσε στοwww.praktoreio-ygeias.gr, ο κ. Μπασκόζος, επισημαίνοντας ότι «οι κλασικοί τρόποι προφύλαξης-μέτρα ατομικής υγιεινής -δεν είναι ποτέ αρκετοί για να εμποδίσουν την εξάπλωση της γρίπης και ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος προφύλαξης».
Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από λοιμώξεις κατά την εργασία και να τις μεταδώσουν στους συναδέλφους, τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.
Η ανοσοποίηση έναντι της γρίπης, του προσωπικού των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, προστατεύει όχι μόνο τους εμβολιασμένους, αλλά λειτουργεί και ως φραγμός κατά της μετάδοσης της γρίπης και μάλιστα σε άτομα με αντένδειξη εμβολιασμού (π.χ. βρέφη κάτω των 6 μηνών, αλλεργικά άτομα κ.α.) ή με χαμηλή ανοσολογική απόκριση και συμβάλλει στην απρόσκοπτη διατήρηση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της εποχικής γρίπης.
Ιδιαίτερα το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας συμπεριλαμβανομένων και των Μονάδων Νεογνών, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, των ειδικών Μονάδων Ανοσοκατεσταλμένων και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) οφείλει να είναι στο σύνολό του εμβολιασμένο , ανέφερε ο κ. Μπασκόζος.
Για ποιον λόγο, όμως, οι επαγγελματίες υγείας και όχι μόνο- καθώς χαμηλά ποσοστά παρατηρούνται και στην κοινότητα- «αρνούνται» να εμβολιαστούν; Ο κ. Μπασκόζος αποδίδει τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στην «παραπληροφόρηση» για την ασφάλεια των εμβολίων που δημιουργεί αμφιβολίες και φόβο για τυχόν παρενέργειες, που όμως, μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης, που λειτουργούν διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.
Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας διευκρινίζει ότι «το εμβόλιο προστατεύει από τον ιό της γρίπης και όχι από ιώσεις του αναπνευστικού» επισημαίνοντας ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Οδηγίες χορήγησης εμβολίου
Στα παιδιά χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών η μισή δόση του εμβολίου ενηλίκων. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων τύπου ενηλίκου.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών (εφόσον το επιθυμούν).
Ομάδες αυξημένου κινδύνου
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά νοσήματα.
- Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, λεχωίδες, θηλάζουσες,
- Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερης των 40 kg/m2 , παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
- Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων- λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.) .
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
Κατά την περίοδο γρίπης 2015-2016 καταγράφηκαν 435 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 408 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Συνολικά, καταγράφηκαν 197 θάνατοι. Τα 166 (84,3%) κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.