«Χρυσές δουλειές» κάνουν το τελευταίο διάστημα φαρμακοβιομηχανίες, εταιρείες παραγωγής καλλυντικών και ειδών προσωπικής υγιεινής, με τη ζήτηση για προϊόντα όπως αντισηπτικά τζελ ή αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια να έχει φτάσει το τελευταίο διάστημα σε «ασύλληπτα επίπεδα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στέλεχος εταιρείας.
Την ίδια στιγμή, ανησυχίες εκφράζουν παράγοντες της αγοράς σχετικά με τις δυνατότητές τους να καλύψουν αυτή τη ζήτηση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αφού εκτός από την «καταναλωτική φρενίτιδα» των τελευταίων εβδομάδων, οι εταιρείες καλλυντικών και ειδών προσωπικής υγιεινής έχουν έρθει αντιμέτωπες και με καθυστερήσεις στις παραλαβές πρώτων υλών από το εξωτερικό. Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί ακόμη –παρότι η κατάσταση δείχνει τελευταία να ομαλοποιείται– η αγορά της Κίνας, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Αυξήσεις λόγω πανικού
Ο λόγος αυτής της αύξησης συνδέεται άρρηκτα με τις τελευταίες εξελίξεις του κορωνοϊού, η εξάπλωση του οποίου στη γειτονική Ιταλία αλλά και –πιο περιορισμένα– στην Ελλάδα έχει προκαλέσει πανικό σε μεγάλη μερίδα καταναλωτών. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος φαρμακοβιομηχανίας που παράγει αντισηπτικά τζελ, υπάρχουν εταιρείες των οποίων οι παραγγελίες για αντισηπτικά είναι έξι φορές μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, με τις πωλήσεις να έχουν ανέβει κατακόρυφα. «Υστερα από 3 εβδομάδες που η τροφοδότηση έχει αυξηθεί σημαντικά, τα ράφια στα καταστήματα και στα σούπερ μάρκετ παραμένουν άδεια.
»Είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση επειδή ο κόσμος τα χρησιμοποιεί καθημερινά», αναφέρει εκπρόσωπος εταιρείας που διανέμει αντιμικροβιακά μαντίλια στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με τον ίδιο να μην αποκλείει η αύξηση να αγγίζει ακόμη και το 300%. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Dust+Cream Λέανδρος Καρακατσάνης, η αλκοολούχος λοσιόν 70 βαθμών, που παράγει η εταιρεία για τρίτους, παρουσιάζει στο τρίμηνο αύξηση στις παραγγελίες της τάξεως του 150%, με τον τελευταίο μήνα να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση αυτών των μεγεθών. Επίσης, αύξηση της τάξεως του 300% παρουσιάζουν το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου τα καθαριστικά χεριών με αλκοολούχο δράση – απολυμαντικά της εταιρείας. Την ίδια στιγμή, παρατηρεί μια μικρή καθυστέρηση στις παραγγελίες συσκευασιών για προϊόντα μακιγιάζ όπως οι σκιές ματιών, τις οποίες προμηθεύεται από την Κίνα. Ωστόσο, αυτή η «αναταραχή» στην αγορά συνιστά για την Dust+Cream σημαντική πρόκληση, δεδομένου ότι έχουν αυξηθεί οι παραγωγικές ώρες εργασίας, προκειμένου η εταιρεία να καταφέρει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς. Παράλληλα, προωθεί επενδύσεις σε πιο αυτοματοποιημένες μηχανές για την εξυπηρέτηση αυτών των παραγγελιών.
Από την άλλη, μεγάλη μερίδα καταναλωτών σπεύδει το τελευταίο διάστημα να αγοράσει από φυσικά αλλά και ηλεκτρονικά καταστήματα μάσκες προστασίας, με εκπροσώπους της αγοράς να μιλούν για ελλείψεις στα φαρμακεία. Ωστόσο, αυτή η ένδεια στην αγορά έχει ωθήσει προς τα πάνω την τιμή τους και στα δύο κανάλια διανομής.
«Το φαινόμενο με τις ελλείψεις σε μάσκες είναι παγκόσμιο. Οι κατασκευαστές από την Κίνα είτε δηλώνουν αδυναμία να διοχετεύσουν τα προϊόντα στην εγχώρια αγορά είτε πληροφορούν τους εγχώριους προμηθευτές ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην παραλαβή τους», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Γεράσιμος Λειβαδάς, τονίζοντας ότι υπάρχει δυσκολία στην κάλυψη των εγχώριων αναγκών. «Οπως πολλές χώρες, έτσι και εμείς, λάβαμε ένα μέιλ από το υπουργείο Υγείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο οποίο ζητούσε από τους εγχώριους προμηθευτές να τους στείλουν 5 εκατομμύρια μάσκες». Ο ίδιος ωστόσο δεν το προώθησε στα μέλη του ΣΕΙΒ ώστε να μην προκληθεί τεχνητή ζήτηση. «Πρέπει να τονίσουμε ότι ελλείψεις σε μάσκες υπάρχουν στα φαρμακεία και όχι στα νοσοκομεία», αναφέρει.
Τον δικό της αγώνα για τη διασφάλιση της επάρκειας των καταστημάτων της με αναλώσιμα υλικά δίνει αυτή την περίοδο και η εταιρεία «Δίγκας Γ. Ιατρικά» του Αναστάσιου Δίγκα, η οποία διανέμει προϊόντα ιατρικού εξοπλισμού διατηρώντας παράλληλα καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Από τέλη Γενάρη η Κίνα δεν στέλνει μάσκες στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να προσπαθούμε και εμείς να βρούμε εναλλακτικούς προμηθευτές που να έχουν αποθέματα. Ομως οι τιμές χονδρικής που ζητούν οι Ευρωπαίοι χονδρέμποροι έχουν εκτοξευτεί από τα 3-4 λεπτά στα 60 λεπτά με 1 ευρώ/μάσκα.
Σε γιατρούς και κλινικές
»Από τη μια έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές ελλείψεις της αγοράς για τους γιατρούς, τα νοσοκομεία και τις κλινικές και από την άλλη έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τον πανικό του κόσμου», αναφέρει η Ξένια Δίγκα, διευθύντρια εισαγωγών της εταιρείας. «Τώρα αυτό που εμείς έχουμε σε στοκ και μπορούμε να το διοχετεύσουμε στη λιανική είναι μάσκες FFP3, που προστατεύουν από τον κορωνοϊό. Εχουμε ελάχιστα κομμάτια απλών χειρουργικών μασκών τις οποίες τις δίνουμε για ειδικές περιπτώσεις, δηλαδή σε καρκινοπαθείς, γιατρούς ή κλινικές». Οσον αφορά τις τιμές, η ίδια τις χαρακτηρίζει εξωφρενικές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χθες μια εταιρεία από την Κίνα μάς έστειλε μέιλ για να δει εάν ενδιαφερόμαστε να πάρουμε μάσκες. Το κουτί λοιπόν με τις 50 μάσκες μάς το πουλούσαν, χωρίς το τελωνείο και χωρίς τα μεταφορικά, 30 ευρώ. Ωστόσο, προηγουμένως η τιμή του ήταν μόλις στα 2 με 2,5 ευρώ». Οσον αφορά το e-shop της εταιρείας, η ζήτηση είναι το ίδιο υψηλή, και λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων στην αγορά, η εταιρεία έχει περιορίσει σημαντικά τις ποσότητες αντισηπτικών που πουλάει στο συγκεκριμένο κανάλι διανομής.