Για την αγορά ακινήτων, η Wood προβλέπει ότι οι τιμές θα αυξηθούν φέτος κατά 5% και κατά 8% το 2021.

Αναπόφευκτη η ύφεση, όπως και η αύξηση της ανεργίας, το «χτύπημα» στον τουρισμό και η επιδείνωση της αγοράς ακινήτων φέτος στην Ελλάδα λόγω του σοκ που προξενεί η πανδημία, ενώ ανησυχία προκαλεί η άνοδος του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, όπως σημειώνει η Wood, ωστόσο η χώρα αναμένεται να τα πάει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες χώρες διεθνώς και να βγει από την κρίση με χαμηλά κόστη δανεισμού. Εχοντας εφαρμόσει από νωρίς περιοριστικά μέτρα, πλέον η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να «ανοίξει» σταδιακά κατά τη διάρκεια του Μαΐου και του Ιουνίου. Ωστόσο, η μακροοικονομική ανάκαμψη έχει «παγώσει» και η Wood εκτιμά πως η ύφεση φέτος θα κινηθεί στο 4,3%, με ισχυρή ανάκαμψη 4,7% να ακολουθεί το 2021.

Οι 4 κρίσιμοι παράγοντες

Πάντως, όπως σημειώνεται, η ακριβής εκτίμηση για το ΑΕΠ φέτος είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω α) της αβεβαιότητας σε σχέση με την πορεία του τουριστικού τομέα – με τη Wood ωστόσο να αναμένει πως το χτύπημα στον κλάδο θα είναι ισχυρό, β) της συμπεριφοράς των καταναλωτών μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων και την πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα, γ) του αρνητικού αντικτύπου από άλλους σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας (όπως η μεταποίηση, που αντιπροσωπεύει το 13% του ΑΕΠ, και οι μεταφορές το 5% του ΑΕΠ) και δ) των επιπτώσεων της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης και των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών είναι πιθανό να μειωθεί κατά 10% φέτος, με τις δαπάνες, ωστόσο, να ανακάμπτουν το 2021, καλύπτοντας πλήρως τις φετινές απώλειες. Η ανεργία, παράλληλα, αναμένεται να εκτοξευθεί στο 20% φέτος, ενώ στα τέλη του 2020 με αρχές 2021 αναμένεται ταχεία ανάκαμψη, φτάνοντας το 17% στο τέλος του ερχόμενου έτους.

Σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων, η Wood αναμένει πως, μετά τη μικρή επιβράδυνση στις τιμές των κατοικιών το δ΄ τρίμηνο του 2019 στο 7,9%, οι τιμές θα σημειώσουν απότομη επιβράδυνση και θα αγγίξουν τα χαμηλά στο γ΄ τρίμηνο του 2020, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5% φέτος και κατά 8% το 2021.

Η αύξηση του χρέους

Αν και τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση θα στηρίξουν το ΑΕΠ, ωστόσο θα αυξήσουν παράλληλα και τον δείκτη χρέους, με τις προβλέψεις να το τοποθετούν γύρω στο 188% (κυβέρνηση) με 195% (αναλυτές) του ΑΕΠ φέτος. Πάντως, τονίζει η Wood, η Ελλάδα μπήκε στην κρίση λόγω κορωνοϊού έχοντας μια ισχυρή θέση, με ταμειακά διαθέσιμα ύψους 33,7 δισ. ευρώ (17,7% του ΑΕΠ). Προ πανδημίας αυτό το «μαξιλάρι» ήταν αρκετό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες τεσσάρων ετών. Αν και αναμένεται μερική χρήση του για τη χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος του 2020, η Wood επισημαίνει πως η Ελλάδα διατηρεί την παρουσία της στις αγορές έχοντας εκδώσει πρόσφατα 7ετές ομόλογο.

Οπως πάντως προειδοποιεί, το υψηλότερο χρέος αποτελεί μακροπρόθεσμο κίνδυνο για την ελληνική οικονομία, καθώς θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Ετσι, μετά το τέλος της πανδημίας, αναμένονται νέες συζητήσεις με τους πιστωτές σχετικά με το προφίλ του ελληνικού δημόσιου χρέους και τα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα.

Στα θετικά, ωστόσο, επισημαίνεται ότι, παρά τη μαζική συσσώρευση χρέους, τα χαρακτηριστικά του παραμένουν αρκετά ευνοϊκά (μέση διάρκεια ωρίμανσης 20,5 ετών, μέσο επιτόκιο 1,7%, 82% στα χέρια του επίσημου τομέα) και τα ελληνικά ομόλογα θα σημειώσουν βελτίωση. Σήμερα η απόδοση στα 10ετή ομόλογα διαμορφώνεται κοντά στο 2% και σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με την προ COVID-19 εποχή (αν και εντός του Μαρτίου είχε βρεθεί στο 4,4%).

kathimerini.gr