Ο κλάδος της εστίασης υποδέχθηκε πολύ θετικά την ελαστικοποίηση των μέτρων όσον αφορά τις ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των πελατών και τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων ατόμων εντός των καταστημάτων, καθώς και τη μεγαλύτερη ευελιξία που παρέχεται στη χρήση εξωτερικών ή ημιυπαίθριων χώρων. Ομως, τα παραπάνω μέτρα, χωρίς επιπλέον οικονομική στήριξη και φοροελαφρύνσεις, δεν επαρκούν για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, τονίζουν οι εστιάτορες.

Ικανοποιημένος για την ελαστικοποίηση των μέτρων σε ό,τι αφορά τις ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των πελατών και τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων ατόμων εντός των καταστημάτων, καθώς και τη μεγαλύτερη ευελιξία που παρέχεται σε ό,τι αφορά τη χρήση εξωτερικών ή ημιυπαίθριων χώρων, εμφανίζεται ο κλάδος της εστίασης.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι παράγοντες του κλάδου τονίζουν ότι τα παραπάνω μέτρα, χωρίς επιπλέον οικονομική στήριξη και φοροελαφρύνσεις, δεν επαρκούν για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Επισημαίνουν δε, ότι η ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων έχει καθυστερήσει πολύ, ενώ αναμένουν και τα λεπτομερή υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου οι επιχειρήσεις να είναι έτοιμες να υποδεχθούν τους πελάτες τους σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι του Σαββάτου ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία της εστίασης από τις 25 Μαΐου, αντί της 1ης Ιουνίου, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», ο κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), με τις καινούργιες ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, η δυναμικότητα των καταστημάτων, στην περίπτωση βεβαίως που διαθέτουν εξωτερικό χώρο, μπορεί να φτάσει ακόμη και το 80%, διπλάσια δηλαδή από αυτή που υπολογιζόταν όταν είχαν γίνει οι αρχικές ανακοινώσεις. Μικρότερες προσδοκίες έχουν οι εκπρόσωποι των οργανωμένων αλυσίδων εστίασης, οι οποίοι βεβαίως θεωρούν θετικά τα νέα μέτρα, αλλά εκτιμούν ότι μπορούν να αυξήσουν τη δυναμικότητα των καταστημάτων στο 60%. Εντονος παραμένει ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι με τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους ή που δεν βρίσκονται κοντά σε κάποιον κοινόχρηστο χώρο που μπορεί να αξιοποιηθεί. Σύσσωμος, πάντως, ο κλάδος θεωρεί ότι έχουν καθυστερήσει σημαντικά οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα οικονομικά μέτρα, καθώς και τα λεπτομερή υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμοσθούν, καθώς τίθενται αρκετά ερωτήματα από μεγάλη μερίδα των επαγγελματιών του κλάδου. Τα θέματα αυτά τέθηκαν μεταξύ άλλων και στην ευρεία διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Πορεία σε αχαρτογράφητα νερά, διαδικτυακή συζήτηση για την επόμενη ημέρα των επιχειρήσεων εστίασης, διασκέδασης και φιλοξενίας», η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με πρωτοβουλία των εταιρειών «Αμβυξ» (εισαγωγή και εμπορία αλκοολούχων ποτών) και της μπίρας «Νήσος». «Δεν έχουν δώσει υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν γίνεται να αναρωτιόμαστε τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρης Βεζενές, σεφ και ιδιοκτήτης του γνωστού εστιατορίου Vezene. «Είναι πιθανό να μην μπορέσουμε να ανοίξουμε την 1η Ιουνίου, καθώς δεν έχουμε ακόμη τα υγειονομικά πρωτόκολλα», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής σομελιέ του ξενοδοχείου

Μεγάλη Βρεταννία, κ. Ευ. Ψωφίδης. Κατά τη συζήτηση τέθηκε ακόμη και το ζήτημα των τιμοκαταλόγων που θα υπάρχουν στα τραπέζια και πώς αυτοί θα απολυμαίνονται, με τον κ. Νίκο Ιωάννου της delivery.gr και της e-table.gr να προτείνει τη λύση των ηλεκτρονικών τιμοκαταλόγων, την οποία ήδη εφαρμόζουν κάποιες αλυσίδες εστίασης.

Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί κανόνες για τη λειτουργία των εστιατορίων που ανακοινώθηκαν χθες είναι οι εξής:

– Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών ταυτόχρονα στο κατάστημα ορίζεται ως ο αριθμός που προκύπτει από την αναλογία ενός πελάτη ανά 2 τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας και όχι ανά 3 τ.μ. που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

– Σε κάθε τραπέζι μπορούν να κάθονται έως 6 άτομα και όχι 4 που προβλεπόταν αρχικά. Δεν υπάρχει όριο όταν πρόκειται για οικογένεια με ανήλικα τέκνα.

– Οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών θα είναι οι ακόλουθες: α) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,70 μ., β) όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,10 μ. και γ) όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,70 μ. Αρχικά προβλεπόταν απόσταση μεταξύ των τραπεζιών τουλάχιστον 2 μέτρα.

– Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικός ημιυπαίθριος χώρος όταν τουλάχιστον μία πλευρά αυτού βρίσκεται σε επαφή με εξωτερικό χώρο ή αίθριο που μπορεί να αφαιρεθεί. Σε περίπτωση που ανοίγει η οροφή ενός χώρου, τότε μπορεί όλος αυτός να αξιοποιηθεί.

kathimerini.gr