Στους πρόποδες του Υμηττού, και συγκεκριμένα στο Κορωπί, βρέθηκαν το 2023 περίπου 80 άγρια άλογα υποσιτισμένα, τραυματισμένα και σε πλήρως ακατάλληλες συνθήκες πάνω στο βουνό.

Μάλιστα, τα άλογα λόγω υποσιτισμού κατέβαιναν στον δρόμο για την αναζήτηση της τροφής τους.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα το είχε αναδείξει το MEGA, το οποίο είχε κάνει αυτοψία τον χώρο όπου βρίσκονταν προσωρινά τα άγρια άλογα.

Τα άλογα κάποτε σταβλίζονταν αλλά μετά ο ιδιοκτήτης τους τα παράτησε, και εκείνα πολλαπλασιάστηκαν καθώς δεν ήταν στειρωμένα.

Για αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε το Helphorses Ymittos, στο οποίο εθελόντρια και ιδρυτικό μέλος είναι η κ. Μαρία Μαρόλια, η οποία μίλησε στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA».

Η Μαρία Μαρόλια αποκάλυψε πως στις 8 Σεπτεμβρίου έγινε μία περίεργη απόπειρα μεταφοράς αλόγων.

«Καταγγέλλω ως νόμιμη εκπρόσωπος μαζί με τα άτομα που ήταν μάρτυρες. Το ένα περιστατικό αφορά την παράνομη μεταφορά και το άλλο αφορά την κυρία, η οποία ως εντολέας της μεταφοράς την επόμενη μέρα με ξυλοκόπησε. Όσον αφορά τη μεταφορά, στις 8/09, δεχτήκαμε κλήση για καταγγελία πως στην οδό που βρίσκεται το απομακρυσμένο κοπάδι των περίπου 30 αλόγων βρίσκεται φορτηγό μεταφοράς και ξεκινά η διαδικασία μεταφοράς τους. Τα άλογα αυτά τα φροντίζαμε εμείς, και ξαφνικά αυτή η κυρία ενώ τα έχει χρόνια έξω από την κατοικία της αποφασίζει να παρέμβει και να τα βάζει εντός της κατοικίας της. Υπήρξε και εθελόντρια της ομάδας. Για τη μεταφορά χρειάζεται άδεια διακίνησης».

Ο Δημήτρης Κουρκουνάς, γραμματέας Ένωσης Εκτροφέων Αλόγου Φυλής Θεσσαλίας, σχολίασε πως ο Δήμος δεν έχει σχέση με τα άλογα καθώς πλέον τα άλογα ανήκουν στις περιφέρειες.

«Για να φύγει ένα άλογο από εκεί, πρέπει να το πάρει η περιφέρεια, να το καταγράψει, και να δώσει άδεια μεταφοράς μετά. Η ιστορία με τα άλογα στην Ελλάδα είναι πονεμένη. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων, αναφέρεται ποιες φυλές επιδοτούνται και σε ποιες περιοχές. Για να πάρει κάποιος επιδότηση για αυτόχθονη φυλή πρέπει να έχει καταθέσει μέχρι 21 Μαΐου το πόσα άλογα έχει. Αν κάποιος αποκτήσει σήμερα 10 άλογα, δεν μπορεί να πάρει επιδότηση. Είναι περίπου 600 ευρώ τον χρόνο το άλογο. Για να επιδοτηθεί ένα άλογο πρέπει να είναι πιστοποιημένο».

Η Μαρία Μαρόλια σχολίασε πως η βοήθεια που έχουν είναι αποκλειστικά από εθελοντές και πως η περιφέρεια ανέλαβε στο ξεκίνημα μόνο το έξοδο του ευνουχισμού των αλόγων.

«Έχουμε στείλε εξώδικο προς την περιφέρεια και τον δήμο γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την φροντίδα τους σε τόσο ακατάλληλες συνθήκες, με ετοιμόρροπα κτίρια. Είχαμε προτείνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μία λύση. Να γίνει μία περιβαλλοντολογική μελέτη ανά την Ελλάδα πού θα μπορούσαμε να πάμε ανά κοπάδια σταδιακά τον πληθυσμό. Δυστυχώς το απέρριψαν βάσει νόμου».

Ο Δημήτρης Κιούσης, δήμαρχος Κρωπίας, ανέφερε πως η πρώτη αυτοψία που έγινε από τους κτηνιάτρους της ανατολικής Αττικής, επιβεβαίωσε πως τα άλογα τα είχε συγκεκριμένος άνθρωπος.

«Όταν ήρθε το θέμα στα κεντρικά της περιφέρειας, οι υπηρεσιακοί παράγοντες κοίταξαν να βαφτίσουν τα άλογα ως άγρια. Δεν είναι άγρια. Είναι επικίνδυνα γιατί κυκλοφορούν στους δρόμους αλλά δεν είναι άγρια. Το μόνο που έκανε η περιφέρεια είναι να συνδράμει για τις στειρώσεις. Εμείς σε καθημερινή βάση πηγαίνουμε με πυροσβεστικό υδροφόρο και τροφοδοτούμε με νερό όλη αυτήν την εγκατάσταση. Δεν έχω καταγγελία για εμπόριο, μόνο το επεισόδια που έγινε με την άλλη κυρία».

Το MEGA επικοινώνησε με την εθελόντρια που κατηγορείται πως είναι επικίνδυνη για τα άλογα αλλά όπως είπε την συμβούλευσαν οι δικηγόροι της να μην δώσει συνέντευξη. Σύμφωνα με τα όσα είπε, η προσπάθεια μεταφοράς δεν έγινε από εκείνη αλλά σε συνεννόηση με την περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ωστόσο, ο οδηγός που έφερε το όχημα μεταφοράς των αλόγων είχε δελτίο μεταφοράς από την περιφέρεια της Μακεδονίας, και όχι τα νόμιμα έγγραφα.

Μάλιστα, ο οδηγός όταν πήγε στο σημείο προσπαθούσε με taser να βάλει τα άλογα μέσα στο όχημα.


Πηγή