Στην τελική ευθεία φαίνεται πως βρίσκεται το θεσμικό πλαίσιο του υπουργείου Εργασίας για την τηλεργασία, την ώρα που ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι καταφεύγουν σε αυτή τη μορφή εργασίας, μετά τα αυξημένα κρούσματα κοροναϊού.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου, το φθινόπωρο, όταν και αναμένεται το νέο κύμα του κορωνοϊού, η πλειοψηφία των εργαζομένων που η τηλεργασία είναι εφικτή θα εργάζεται με αυτό τον τρόπο. Για το λόγο αυτό, δόθηκε και παράταση προς τους εργοδότες μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για την επιβολή εξ αποστάσεως απασχόλησης –μονομερώς.
Έως τότε, τα στελέχη της οδού Σταδίου ευελπιστούν ότι θα έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο τηλεργασίας, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, μέσα από το οποίο θα καθορίζονται βασικές παράμετροι όπως: το καθεστώς εργασίας, το ωράριο απασχόλησης και η κάλυψη του κόστους τηλεργασίας, αλλά και πιο εξειδικευμένες όπως: η ιεραρχική σύνδεση του τηλεργαζόμενου με τους προϊσταμένους του, τα χρονικά όρια τηλετοιμότητας και το όριο ανταπόκρισης του εργαζόμενου, έως και τους όρους υγιεινής και ασφάλειας που ο τηλεργαζόμενος οφείλει να τηρεί.
Ανάμεσα στα ζητήματα που καλείται το υπουργείο να νομοθετήσει είναι και το γεγονός αν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής του εργοδότη στο σύστημα της τηλεργασίας σε περίπτωση κινδύνου δημόσιας υγείας, όπως επίσης και αν η τηλεργασία θα μπορεί να παρέχεται κατά πλήρη, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, όπως επίσης αυτοτελώς ή ακόμη και σε συνδυασμό με απασχόληση στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.
Με την πρόσληψη η συμφωνία
Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, το πλαίσιο της τηλεργασίας θα πρέπει να συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου κατά την υπογραφή της σύμβασης πρόσληψης ή με μεταγενέστερη συμφωνία.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούν εργαζόμενος ή εργοδότης να προτείνουν και να αποδεχθούν την πρόταση για τηλεργασία κατ΄ εξαίρεση για λόγους δημόσιας υγείας.
Ερωτηματικό το κόστος της τηλεργασίας
Παράλληλα, μέσα από το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα καθορίζεται και το πρόσθετο κόστος που προκύπτει από την τηλεργασία και το οποίο θα πρέπει να καλύπτεται από τον εργοδότη.
Το ποσό αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, ενώ θα καταβάλλεται σε μηνιαία βάση. Δεν θα αποτελεί αποδοχή του εργαζόμενου, συνεπώς δεν θα φορολογείται, ενώ σε περίπτωση μη ή εκπρόθεσμης καταβολής του θα υπάρχουν κυρώσεις για την επιχείρηση.
Παράλληλα, ο εργοδότης θα πρέπει να αναλάβει και την παροχή του αναγκαίου εξοπλισμού στον εργαζόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή ο εξοπλισμός ανήκει στον εργαζόμενο, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για τον τρόπο αποκατάστασης του κόστους χρήσης του συγκεκριμένου εξοπλισμού από την τηλεργασία.
Συνεχίζεται η τηλεργασία στο Δημόσιο
Την ώρα που το θεσμικό πλαίσιο για τον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται υπό επεξεργασία, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκος με εγκύκλιό του δίνει τη δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, να μπορούν να εργάζονται έως τις 31 του μηνός με τηλεργασία ή back office.