Για “αγωνιώδη προσπάθεια” της κας Αχτσιόγλου να υποστηρίξει “την ανέξοδη πλειοδοσία, τις ασάφειες και τους αυθαίρετους υπολογισμούς στους οποίους επιδόθηκε –για πολλοστή φορά– το κόμμα της” κάνει λόγο το Υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας πως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τον άτοπο ισχυρισμό ότι τα χρέη που δημιουργήθηκαν εντός της πανδημίας ανέρχονται στα 17 δισ. ευρώ.
Μετά την αναλυτική απάντηση στις χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα, με το ΥΠΟΙΚ να παρουσιάζει τα πραγματικά στοιχεία που αναδεικνύουν τις αστοχίες και αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο επανέρχεται παρουσιάζοντας δεδομένα για να απαντήσει στην κα Αχτσιόγλου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
“Σήμερα, η κα. Αχτσιόγλου, στην αγωνιώδη προσπάθειά της να υποστηρίξει την ανέξοδη πλειοδοσία, τις ασάφειες και τους αυθαίρετους υπολογισμούς στους οποίους επιδόθηκε – για πολλοστή φορά – το κόμμα της, επανέλαβε τον άτοπο ισχυρισμό ότι τα χρέη που δημιουργήθηκαν εντός της πανδημίας ανέρχονται στα 17 δισ. ευρώ. Εκ των οποίων, τα 10 δισ. ευρώ αφορούν νέα χρέη προς τα τραπεζικά ιδρύματα.
Δυστυχώς για εκείνη, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:
– Για τα χρέη των ιδιωτών προς τη φορολογική διοίκηση, παραθέσαμε σύγκριση των δημοσιευμένων στοιχείων, καταδεικνύοντας τη μείωση, σε σχέση με την εποχή διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, τα νέα χρέη της περιόδου Μαρτίου 2020-Δεκεμβρίου 2020, στην οποία αναφέρεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ανήλθαν στα 4,69 δισ. ευρώ, είναι, δηλαδή, ακόμη λιγότερα από τα 5,09 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν ολόκληρο το 2020. Η κα. Αχτσιόγλου συνεχίζει, βεβαίως, να μην κάνει καμία αναφορά στα ληξιπρόθεσμα χρέη που πληρώθηκαν το ίδιο διάστημα.
– Για τα χρέη των ιδιωτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αυτά αυξήθηκαν, για το ίδιο διάστημα, από 36,3 δισ. ευρώ σε 37,5 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,2 δισ. ευρώ.
– Τέλος, για τα χρέη των ιδιωτών προς τις τράπεζες, η κα. Αχτσιόγλου αναφέρεται στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ, ισχυριζόμενη ότι αυτό επιβεβαιώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν κατανοεί, προφανώς, ότι αυτό αποτελεί εκτίμηση της ΤτΕ, η οποία κάνει λόγο για ποσό 8-10 δισ. ευρώ, δεν πρόκειται για “επίσημο στοιχείο” ή “δεδομένο” και μάλιστα αφορά το 2021.
Από τότε, δε, που έγινε η προκαταρκτική αυτή εκτίμηση, η ελληνική πολιτεία έχει λάβει σειρά μέτρων στήριξης των δανειοληπτών, όπως είναι τα προγράμματα “ΓΕΦΥΡΑ 1 και 2”, τα οποία επηρεάζουν και θα επηρεάσουν θετικά την αποπληρωμή των δανείων. Επισημαίνεται ακόμα ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις μειώθηκε κατά 6,9 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο έως το τέλος του 2020. Επομένως, η Αξιωματική Αντιπολίτευση έρχεται και προτείνει ποσοτικοποιημένες – υποτίθεται – λύσεις για χρέη που δεν έχουν καν δημιουργηθεί.
Θα προτείναμε, λοιπόν, στην τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ να μελετήσει ξανά τα στοιχεία, ή έστω να συμβουλευτεί το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, που αναφέρει ότι το “συνολικό ιδιωτικό χρέος δεν είναι αυξημένο σε σχέση με το 2019”.
Όταν η δήλωση της κας. Αχτσιόγλου, με το “καλημέρα”, περιλαμβάνει, και βασίζεται, σε τόσο τρανταχτές ανακρίβειες, τι να σχολιάσουμε από ’κει και κάτω; Επιβεβαιώνεται η ορθότητα της αναλυτικής απάντησης που ήδη δώσαμε.
Θα ελπίζαμε το σίριαλ των ανεύθυνων τοποθετήσεων του ΣΥΡΙΖΑ να λάβει τέλος. Όμως, η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έχει δώσει δείγματα γραφής που να δικαιολογούν αυτή την ελπίδα.
Το ευτύχημα είναι ότι οι πολίτες έχουν μάθει να διακρίνουν την υπευθυνότητα από τον λαϊκισμό και τον σεβασμό στα πραγματικά στοιχεία από την παραποίηση και τη διαστρέβλωσή τους”.
Πηγή