Η αναπηρία είναι ένα θέμα για το οποίο επιδεικνύεται αδιαφορία στις συζητήσεις για την ποικιλομορφία στο τηλεοπτικό τοπίο, εκτιμά ο βραβευμένος Άγγλος σεναριογράφος Τζακ Θορν.

Ο Τζακ Θορν, ο οποίος έγραψε το σενάριο των βραβευμένων με Bafta τηλεοπτικών σειρών This is England ’88 και This is Enlgand ’90 δήλωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», ότι υπάρχει μια «αόρατη προκατάληψη στη βιομηχανία» και κάλεσε ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς, θεατρικές σχολές, εταιρείες ψυχαγωγίας και οργανισμούς να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο σεναριογράφος τηλεοπτικών σειρών και θεατρικός συγγραφέας έγραψε στο περιοδικό Radio Times: «Κάθομαι σε συναντήσεις για την προώθηση ατόμων με αναπηρία που έχουν ταλέντο και μου λένε: “Δεν θέλουμε να τους εκθέσουμε υπερβολικά”. Ζητώ ρόλοι συγκεκριμένοι να αφορούν άτομα με αναπηρίες και μου λένε: “Θα αναζητήσουμε ηθοποιούς με αναπηρία για τον ρόλο, αλλά σχεδόν ποτέ δεν συμμετέχουν στο καστ”. Γράφω σειρές με πρωταγωνιστές άτομα με αναπηρία και απορρίπτονται. Το μόνο που κατάφερα να κάνω είναι η σειρά του BBC Three “Do not Take My Baby” με μειωμένο προϋπολογισμό».

Ο Τζακ Θορν ξεκίνησε στη βρετανική τηλεόραση με την εφηβική κωμωδία Skins και στη δεύτερη σεζόν έγραψε ένα επεισόδιο, στο οποίο ο κεντρικός χαρακτήρας φρόντιζε γονέα με πολλαπλή σκλήρυνση και ζήτησε για τον ρόλο μία γυναίκα που είχε την ασθένεια.

Στη συνέχεια δημιούργησε τη σειρά Cast Off, στην οποία τον κάθε χαρακτήρα υποδύεται ηθοποιός με αναπηρία. Όταν δούλευε στο The Fades του BBC Three, είχε επίσης ζητήσει ταλαντούχους ανθρώπους με αναπηρία για την εκπομπή.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η εκπροσώπηση δεν είχε βελτιωθεί έκτοτε. «Όλα αυτά έγιναν πριν από δέκα χρόνια και είναι οι καλύτερες εμπειρίες που είχα» έγραψε. «Τα δημιουργικά άτομα με αναπηρίες δεν έχουν συχνά την αναγνώριση που τους αξίζει και υπάρχουν πολλά αναξιοποίητα ταλέντα εκεί έξω στη συγγραφή σεναρίων, σκηνοθεσία, παραγωγή και υποκριτική» τόνισε.

newsbeast.gr

Πηγή