Μία μελέτη που έγινε πρόσφατα στην Αυστραλία, έρχεται να μας βάλει σε σκέψεις σχετικά με το αλκοόλ και τους εφήβους. Όπως αναφέρει η έρευνα, οι έφηβοι που έχουν μάθει να πίνουν από το σπίτι τους είναι πιο πιθανό να καταφύγουν στο αλκοόλ αργότερα στη ζωή τους.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, Richard Mattick, «Η έρευνά μας είναι η πρώτη που αναλύει λεπτομερώς τη γονεϊκή παροχή αλκοόλ και τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της και βρίσκει πως στην πραγματικότητα αυτή η συμπεριφορά συνδέεται με παράγοντες κινδύνου σε σχέση με εφήβους στους οποίους δεν έχουν δώσει ποτέ αλκοόλ. (…) Η μελέτη επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε κακό, ασχέτως του τρόπου με τον οποίο το προμηθεύεται κάποιος».
Η έρευνα ανέλυσε τις καταναλωτικές συνήθειες 2000 εφήβων που ζουν στην Αυστραλία και είναι ηλικίας 12-18 ετών, σε μια περίοδο 6 ετών. Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της έρευνας, οι Αυστραλοί γονείς έδιναν όλο και περισσότερο αλκοόλ στα παιδιά τους. Αύξηση του ποσοστού από το 15% στο υπερβολικά υψηλό 57% και μείωση του αντίστοιχου ποσοστού των γονέων που δεν επέτρεπαν στα παιδιά τους να πίνουν, από το 81% στο… 21%!
Όσο για το τέλος της έρευνας; Το 81% των εφήβων που συνήθιζαν να πίνουν με τους γονείς τους, ομολόγησαν πως έπιναν αλκοόλ και χωρίς εκείνους. Ομοίως ανοδική ήταν η τάση και στα ποσοστά που δείχνει ο δείκτης του εθισμού των εφήβων στο αλκοόλ.
Λέγεται πως αρκετοί γονείς δίνουν αλκοόλ στα παιδιά τους προκειμένου να εξαλείψουν το «απωθημένο» του να δοκιμάσουν. Θεωρούν, δηλαδή, ότι με αυτόν τον τρόπο τα προστατεύουν από τον «πειρασμό». Δυστυχώς, η έρευνα δείχνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα και θα πρέπει να την λάβουμε υπόψιν μας πολύ σοβαρά.
Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα, αποκαλύπτει ότι οι έφηβοι στην Ευρώπη ξεκινούν την κατανάλωση αλκοόλ από τα 12 τους χρόνια, ενώ το 94% των Ευρωπαίων εφήβων έχει καταναλώσει αλκοόλ. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής έρευνας σε εφήβους 16 ετών, στην χώρα μας το 94,1% των εφήβων έχει δοκιμάσει κάποιο αλκοολούχο ποτό και τουλάχιστον 3 φορές έχει καταναλώσει αλκοόλ το 9,9%.
Η εφηβεία όπως πολύ συχνά έχουμε πει, είναι μια πολύ ευαίσθητη περίοδος για τη ζωή του ανθρώπου. Είναι μια μεταβατική φάση με πολλές αλλαγές, πειραματισμούς και δοκιμασίες. Οι γονείς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και επιφυλακτικοί με τα παιδιά. Μάλιστα, όπως λέγαμε πριν από μερικές μόλις μέρες, μια άλλη έρευνα έδειξε πως τελικά η εφηβεία είναι μια περίοδος με μεγαλύτερη διάρκεια από αυτό που νομίζαμε… Προσοχή και δυνατά αντανακλαστικά για εφήβους ευτυχισμένους και χωρίς προβλήματα.