Το μπρόκολο είναι ευρέως αναγνωρισμένο για τα οφέλη του στην υγεία.
Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα συγκεκριμένο μόριο που βρίσκεται στο μπρόκολο αλληλεπιδρά με έναν υποδοχέα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της υγείας του εντέρου (πειράματα σε ποντίκια).
Γενικά, μελέτες έχουν δείξει ότι το μπρόκολο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και διαβήτη τύπου 2. Τώρα, έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Penn State αποκάλυψε ότι το μπρόκολο περιέχει συγκεκριμένα μόρια που συνδέονται με έναν υποδοχέα (σε ποντίκια), προστατεύοντας την επένδυση του λεπτού εντέρου και αποτρέποντας την εξέλιξη της νόσου.
Αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν περαιτέρω την ιδέα ότι το μπρόκολο είναι πραγματικά μια “υπερτροφή”.
“Όλοι γνωρίζουμε ότι το μπρόκολο μας κάνει καλό, αλλά γιατί; Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τρώμε μπρόκολο;” αναρωτήθηκε ο Gary Perdew, διευθυντής της Σχολής Γεωργικών Επιστημών του πανεπιστημίου. “Η έρευνά μας βοηθά να αποκαλυφθούν οι μηχανισμοί για το πώς το μπρόκολο και άλλες τροφές ωφελούν την υγεία σε ποντίκια και πιθανώς και στους ανθρώπους. Παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών πρέπει να αποτελούν μέρος μιας κανονικής υγιεινής διατροφής”.
Σύμφωνα με τον Perdew, το τοίχωμα του λεπτού εντέρου επιτρέπει στο νερό και τα θρεπτικά συστατικά να περάσουν στο σώμα, αλλά αποτρέπει τα σωματίδια τροφής και τα βακτήρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη. Ορισμένα κύτταρα που επενδύουν το έντερο βοηθούν στη ρύθμιση αυτής της δραστηριότητας και στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας.
Στην μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Laboratory Investigation, ο Perdew και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι κάποια μόρια στο μπρόκολο, τα οποία ονομάζονται συνδετικοί υποδοχείς υδρογονάνθρακα αρυλίου (aryl hydrocarbon receptor ligands), συνδέονται με τον υποδοχέα αρυλ-υδρογονάνθρακα (AHR), ο οποίος είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που ονομάζεται παράγοντας μεταγραφής. Αυτή η δέσμευση, βρήκαν, ξεκινά μια σειρά δραστηριοτήτων, οι οποίες επηρεάζουν τις λειτουργίες των εντερικών κυττάρων.
Πώς έγινε η έρευνα
Για να διεξαγάγουν τη μελέτη τους, οι ερευνητές τάισαν μια πειραματική ομάδα ποντικών με μια δίαιτα που περιείχε 15% μπρόκολο (ισοδύναμο με περίπου 3,5 φλιτζάνια ημερησίως για τους ανθρώπους) και μια ομάδα ελέγχου ποντικών με μια τυπική δίαιτα. Στη συνέχεια ανέλυσαν τους ιστούς των ζώων για να προσδιορίσουν τον βαθμό στον οποίο ενεργοποιήθηκε το AHR, καθώς και τις ποσότητες διαφόρων τύπων κυττάρων και τις συγκεντρώσεις βλέννας -μεταξύ άλλων- στις δύο ομάδες.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που δεν ταΐστηκαν με μπρόκολο δεν είχαν δραστηριότητα AHR Αυτό είχε ως αποτέλεσμα:
- μεταβολή της λειτουργίας του εντερικού φραγμού
- μειωμένο χρόνο διέλευσης της τροφής στο λεπτό έντερο
- μειωμένο αριθμό εντερικών κυττάρων και
- λιγότερη προστατευτική βλέννα
“Η υγεία του εντέρου των ποντικών που δεν τρέφονταν με μπρόκολο μειώθηκε με διάφορους τρόπους που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με ασθένειες”, είπε ο Perdew. “Η έρευνά μας δείχνει ότι το μπρόκολο -και πιθανώς άλλα σταυρανθή λαχανικά- μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικές πηγές AHR και ότι οι πλούσιες σε αυτά διατροφές συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα του λεπτού εντέρου”.
Γενικότερα, πρόσθεσε ο Andrew Patterson, καθηγητής Μοριακής Τοξικολογίας, Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, “αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι διατροφικές ενδείξεις, που αναμεταδίδονται μέσω της δραστηριότητας του AHR, μπορούν να αναδιαμορφώσουν το κυτταρικό και μεταβολικό ρεπερτόριο του γαστρεντερικού σωλήνα«.
φωτό: iStock
Πηγή