Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια έχει υποχωρήσει, καθώς εκτός λειτουργίας έχουν βρεθεί κλάδοι με σημαντικό μερίδιο κατανάλωσης, όπως πολυκαταστήματα, χώροι εστίασης, εμπορικά και ξενοδοχειακές μονάδες.

Tις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι η χώρα δεν πρόκειται να ξεμείνει από ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα, επιβεβαιώνουν πλήρως τα στοιχεία της αγοράς για τη ζήτηση. Τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που έλαβε η κυβέρνηση, έχουν προκαλέσει μείωση της ζήτησης στις βενζίνες σε ποσοστό 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ εκτίμηση της αγοράς είναι ότι καθώς τα μέτρα θα κλιμακώνονται η μείωση θα φτάσει τον Απρίλιο στο 40%-50%. Την αγορά καυσίμων σώζει προς το παρόν το πετρέλαιο θέρμανσης, η ζήτηση του οποίου εμφανίζει αύξηση 20% ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών και θερμοκρασιών και της παραμονής στο σπίτι.

Πτώση τιμών

Οσοι πάντως εξακολουθούν να βάζουν βενζίνη επωφελούνται των χαμηλών τιμών καθώς κλιμακωτά περνούν στην αντλία από τις αρχές Μαρτίου οι μειώσεις από τις τιμές του αργού και των προϊόντων στη διεθνή αγορά. Η διυλιστηριακή τιμή υποχώρησε από την 1η Μαρτίου κατά 15,4% από τα 1.125,85 ευρώ το κυβικό στα 952,08 ευρώ το κυβικό. Η μέση τιμή της βενζίνης το ίδιο διάστημα υποχώρησε από το 1,593 ευρώ το λίτρο στο 1,489 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης από το 1,002 ευρώ το λίτρο στο 0,912 ευρώ το λίτρο. Η υστέρηση που εμφανίζει η μείωση της τιμής στην αντλία οφείλεται, σύμφωνα με την πλευρά των πρατηριούχων, στο γεγονός ότι η ζήτηση είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα να διακινούνται ακόμη αποθέματα προηγούμενων ημερών. Αυτό σημαίνει ότι η πλήρης μείωση που προκύπτει από τις διεθνείς τιμές θα περάσει στην αντλία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Καθησυχαστικά είναι τα πράγματα και σε σχέση με την επάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια. Η ζήτηση, που διαχρονικά την άνοιξη κυμαίνεται στα χαμηλότερα ετήσια επίπεδα, έχει υποχωρήσει περαιτέρω καθώς εκτός λειτουργίας έχουν βρεθεί κλάδοι με σημαντικό μερίδιο κατανάλωσης, όπως πολυκαταστήματα, χώροι εστίασης, εμπορικά και ξενοδοχειακές μονάδες.

Τις ώρες αιχμής, οι οποίες λόγω του «Μένουμε σπίτι» έχουν μεταφερθεί από το μεσημέρι γύρω στις 8 με 9 το βράδυ, η ισχύς φτάνει οριακά τα 6.500 μεγαβάτ, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κυμαίνεται γύρω στα 5.500 μεγαβάτ. Σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται και η οριακή τιμή συστήματος (ΟΤΣ), η χονδρική δηλαδή τιμή της αγοράς που αποτελεί και τη βάση διαμόρφωσης των τιμολογίων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Αύριο για όλη τη διάρκεια της ημέρας, με βάση τον προγραμματισμό μονάδων που έχει κάνει ο ΑΔΜΗΕ για την κάλυψη της ζήτησης, η ΟΤΣ θα κινείται στα 30 ευρώ η μεγαβατώρα και το βράδυ θα σκαρφαλώνει στα 43,9 ευρώ η μεγαβατώρα. Στα χαμηλά επίπεδα της οριακής τιμής συνέβαλαν οι ΑΠΕ οι οποίες καλύπτουν τα 3.500 μεγαβάτ. Περί τα 700 μεγαβάτ καλύφθηκαν από εισαγωγές, καθώς οι τιμές στις γειτονικές χώρες διαμορφώνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ενώ οι θερμικές μονάδες (φυσικό αέριο και λιγνίτες) κάλυψαν ισχύ 1.500 μεγαβάτ.

Καταναλωτές που έχουν υπογράψει συμβόλαια με ρήτρα ΟΤΣ θα δουν μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Το ίδιο δεν ισχύει για τη μεγάλη μερίδα οικιακών καταναλωτών που είναι συμβεβλημένοι με τη ΔΕΗ, αφού η εταιρεία δεν εφαρμόζει αντίστοιχη ρήτρα στα τιμολόγιά της. Οι καταναλωτές της ΔΕΗ δεν θα επωφεληθούν ούτε από τη σημαντική μείωση των τιμών των CO2 που έχει ενσωματώσει στα τιμολόγιά της με την τελευταία αναθεώρηση, αφού αυτή ενεργοποιείται μόνο όταν υπάρχει αύξηση. Για το μεγαλύτερο μέρος των προμηθευτών η συγκυρία της χαμηλής οριακής τιμής θα συνδράμει στη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους και θα λειτουργήσει στην παρούσα συγκυρία ως ανάχωμα στις επιπτώσεις από τη μείωση της ζήτησης αλλά και την αναμενόμενη δυστοκία στην αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος κυρίως από επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω του κορωνοϊού αλλά και νοικοκυριά που θα δουν το εισόδημά τους να περιορίζεται σημαντικά.

kathimerini.gr