Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στη βάση του λαιμού, μπροστά ακριβώς από τον λάρυγγα. Απελευθερώνει ορμόνες που ελέγχουν τον μεταβολισμό.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι η λειτουργική διαταραχή του θυρεοειδούς κατά την οποία ο αδένας  εργάζεται δυσανάλογα λιγότερο σε σχέση με τις ανάγκες του ατόμου. Είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία έχουμε μειωμένη έκκριση θυρεοειδικών ορμονών.

Υποθυρεοειδισμός: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα και οι κλινικές εκδηλώσεις του υποθυρεοειδισμού είναι συνάρτηση της βαρύτητας του αλλά και της ηλικίας του ασθενούς.

Στους  ενήλικες η νόσος επικρατεί συνήθως στις γυναίκες (6 φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες).

Στα κύρια συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνονται:

  • Yποτονικότητα
  • Mείωση των καύσεων, με αποτέλεσμα να «παίρνετε» εύκολα βάρος και να χάνετε δύσκολα
  • Tάση υπνηλίας, εύκολη κόπωση
  • Kρυώνετε πιο εύκολα από το φυσιολογικό
  • Δυσκοιλιότητα
  • Bραχνάδα στη φωνή
  • Ξηρότητα δέρματος
  • Λεπτά και εύθραυστα μαλλιά, με αποτέλεσμα έντονη τριχόπτωση

Σε πιο «βαριές» καταστάσεις παρατηρείται:

  • Διαταραχές στην έμμηνο ρύση
  • Aναιμία
  • Kατάθλιψη
  • Πλευρίτιδα, περικαρδίτιδα ή ακόμα και οίδημα στα πόδια, λόγω της κατακράτησης υγρών

Μελέτες έδειξαν ότι ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί στυτική δυσλειτουργία σε ένα ποσοστό 80% των αρρώστων, όπως επίσης ότι επιβαρύνει και το σπέρμα και συγκεκριμένα την κινητικότητα του σπέρματος σε ποσοστό 60% των ασθενών.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε άνδρας με στυτική δυσλειτουργία ή με ελαττωμένη κινητικότητα σπέρματος που έχει ως αποτέλεσμα διαταραχή της γονιμότητας θα πρέπει να ελέγχεται και για τον θυρεοειδή του και, εφ’ όσον διαπιστωθεί ότι αυτός πάσχει, να θεραπεύεται ανάλογα προτού θεραπεύσουμε το κυρίως σύμπτωμα.

Υποθυρεοειδισμός: Οι τροφές που σας κάνουν καλό

Ιώδιο

Η διατροφή σας πρέπει πάντα να περιλαμβάνει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο, όπως τα θαλασσινά. Το ιώδιο μπορεί επίσης να βρεθεί σε μπανάνες και μαϊντανό. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε ιωδιούχο αλάτι στο μαγείρεμα.

Νερό

Πρέπει να πίνετε πολύ νερό: τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα. Να θυμάστε πως, όταν είστε αφυδατωμένοι, το σώμα σας αποθηκεύει περισσότερο λίπος και σας κάνει να παίρνετε κιλά.

Φρούτα και λαχανικά

Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών βοηθά στην πρόληψη του υποθυρεοειδισμού.

Καρυδέλαιο

Η κατανάλωση ελαίου καρύδας διεγείρει την παραγωγή της θυρεοειδούς ορμόνης. Αυξάνει τον μεταβολισμό σας και θεωρείται τροφή που δίνει ενέργεια στον οργανισμό, αλλά πρέπει να λαμβάνεται με μέτρο, ανάλογα με την ηλικία και τη δομή του σώματός σας.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι σας βοηθά να χάσετε βάρος, αυξάνοντας τον μεταβολισμό σας και επίσης μέσω της οξείδωσης του λίπους.

Τυροσίνη

Αυξήστε την κατανάλωσή σας σε άπαχα κρέατα, ψάρι, φακές και γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, καθώς αυτές είναι τροφές πλούσιες σε τυροσίνη (tyrosine), ουσία που είναι απαραίτητη για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Σελήνιο

Τροφές όπως ο τόνος, το καστανό ρύζι και ο σολομός περιέχουν αρκετό σελήνιο, το οποίο έχει αποδειχτεί ότι εμποδίζει τον υποθυρεοειδισμό.

Φυτικές ίνες

Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες δεν θα σας βοηθήσει μόνο να χάσετε κιλά, αλλά και να προωθήσετε την κανονικότητα στην κίνηση του εντέρου σας και μπορεί να συμβάλλετε στην μείωση της χοληστερόλης σας. Προτιμήστε όσπρια, ρύζι και άλλα δημητριακά, προϊόντα σίτου ολικής άλεσης και πλιγούρι βρώμης.

Υποθυρεοειδισμός: Ποιοι άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο

Σωματική άσκηση

Η άσκηση αυξάνει την ευαισθησία του ιστού προς την θυρεοειδή ορμόνη και ενθαρρύνει την έκκριση της από τον θυρεοειδή αδένα.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται, επειδή μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα.


Πηγή