«Ενισχύουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και δίνουμε επιτέλους τη δυνατότητα για λειτουργία με πολύ αυστηρά κριτήρια μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «προτεραιότητα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Με πρόσθετη χρηματοδότηση θα μπορεί να διευρύνει τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα».

Ο ίδιος προανήγγειλε και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, λέγοντας «κάνουμε ένα πρώτο αλλά πολύ θεμελιώδες βήμα στον δρόμο της αναθεώρησης του άρθρου 16 με έναν τρόπο που θα ανταποκρίνεται πια στα δεδομένα του 21ου αιώνα».

Τι θα προβλέπει το σχέδιο

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται να διορθώσουν μια ιστορική ανορθογραφία», «θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα διεθνών πανεπιστημίων. Τα προγράμματα σπουδών θα εγκρίνονται με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και οι κτιριακές υποδομές τους θα έχουν προϋποθέσεις».

Συγκεκριμένα θα προβλέπεται:

– Μπλόκο στα ιδιωτικά κολλέγια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,

– Θα ισχύσουν αυστηρά κριτήρια για τα ακαδημαϊκά προσόντα και τον ελάχιστο αριθμό εκπαιδευτικού προσωπικού,

– Αυστηρές προϋποθέσεις για τις κτιριακές εγκαταστάσεις,

– Η άδεια λειτουργίας θα δίνεται από την εθνική αρχή ανώτατης εκπαίδευσης αλλά και από το κράτος όπου έχει την έδρα του το ξένο πανεπιστήμιο,

– Θα κατατίθεται εγγυητικές επιστολές ύψους άνω του 1 εκατομμυρίου €.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Live News κι όπως μετέφερε η δημοσιογράφος Χριστίνα Κοράη το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με το πανεπιστήμιο του Yale, ώστε σε συνεργασία κι από κοινού να καταρτιστεί ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Σε αυτήν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ μέσω του πρόεδρου του Νίκου Ανδρουλάκη δήλωσε ότι θα την στηρίξει υπό προϋποθέσεις, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση μέσω του προέδρου της Στέφανου Κασσελάκη είπε ότι δεν θα την στηρίξει.


Πηγή