ypourgiko 1.jpg
ypourgiko 1.jpg

Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Πρόγραμμα που θα αποτελέσει ουσιαστικά τους προϋπολογισμούς της περιόδου 2025-2028 θα τεθεί επί τάπητος μεταξύ άλλων σήμερα, Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου στις 11 π.μ στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα γίνει υπό τον  Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως τη παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου θα την κάνουν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς και σε αυτό θα περιλαμβάνονται ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας, τα πρωτογενή πλεονάσματα  αλλά και οι «κόφτες» δαπανών που θα κρίνουν ποια είναι τα υπερβάλλοντα ποσά που μπορούν να κατευθυνθούν τα επόμενα χρόνια προς κοινωνικές παροχές.

Μάλιστα το νέο μεσοπρόθεσμο αναμένεται να προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα που δεν θα υπολείπονται του 2,4% του ΑΕΠ για ολόκληρη την τετραετία. Ενώ στο μέτωπο της ανάπτυξης ο προϋπολογισμός υιοθετεί την πρόβλεψη για οριακή επιτάχυνση του ΑΕΠ στο 2,4% από 2,2% που είναι για το 2024 και πως εξασθενίσει περαιτέρω ο πληθωρισμός στο 2% από 2,6% που είναι η εκτίμηση για το 2024. Υπενθυμίζεται δε πως η Κομισιόν εκτιμά πως η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας  θα “τρέξει ” με 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025 από 2,5% και 2,6% που ήταν η πρόβλεψη της κυβέρνησης.

Επίσης εκτιμάται πως η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών θα ανέλθει στο 3,6% έναντι 3% που ήταν η αρχική εκτίμηση και σε αυτό το όριο, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ μέχρι και το 2028. Σε κάθε περίπτωση  το νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλάνο της περιόδου 2025 – 2028 που θα περιλαμβάνει τα μέτρα στήριξης ύψους 1,2 δισ. ευρώ του 2025 για τους πολίτες που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και που θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Αναλυτικά:

  • Οι αυξήσεις στις συντάξεις που θα δίνονται σύμφωνα με τους δείκτες του πληθωρισμού και του ΑΕΠ. Η αύξηση που θα δοθεί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2025 εκτιμάται πως θα είναι γύρω στο 2,5%. Το μέτρο αυτό κοστίζει περί 400 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Επίδομα προσωπικής διαφοράς σε περίπου 670.000 συνταξιούχους. Αυτό θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο και αφορά εκείνους που παίρνουν σύνταξη έως 1.600 ευρώ και έχουν προσωπική διαφορά (άνω των 10 ευρώ)
  • Οριζόντια αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων του Δημοσίου προκειμένου ο εισαγωγικός μισθός να μην υπολείπεται του επιπέδου του κατώτατου μισθού. Από την 1η Απριλίου 2025 θα ισχύσει η αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων του Δημοσίου η οποία θα προσδιοριστεί από το ύψος της νέας αναπροσαρμογής που θα γίνει προς τα πάνω στον κατώτατο μισθό.  Υπενθυμίζεται πως ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα σήμερα είναι  στα 830 ευρώ και ο στόχος είναι να φτάσει στα 950 ευρώ τον Απρίλιο του 2027. Αυτό σημαίνει πως η μέση ετήσια αύξηση πάει περίπου στα 40 ευρώ με βάση το στόχο για 950 ευρώ το 2027.
  • Η διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα   40 εκατ. ευρώ  για τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ετήσια αύξηση στο ποσό του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος των σπουδαστών των Περιφερειακών Πανεπιστημίων. Το επίδομα αυτό θα αυξηθεί από το τρέχον σχολικό έτος στα 2.000 ευρώ ετησίως για τους φοιτητές αυτούς από 1.500 ευρώ και 2.500 σε περίπτωση συγκατοίκησης.
  • Η αύξηση του ποσού της αποζημίωσης στους νυχτερινούς ένστολους (αστυνομία, πυροσβεστικό σώμα, λιμενικό, ένοπλες δυνάμεις) από την 1η Ιανουαρίου του 2025. Η αποζημίωση αυτή θα αυξηθεί κατά 20%.
  • Ο ΟΠΕΚΑ θα δώσει μια επιπλέον δόση του επιδόματος παιδιού σε 767.000 δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή θα γίνει τον Δεκέμβριο.
  • Ενίσχυση 200 ευρώ σε δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ.
  • Ενίσχυση 200 ευρώ σε σχεδόν 185.000 δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα ο  37 εκατ.ευρώ  για τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ενίσχυση 200 ευρώ σε περίπου 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες. Το κόστος του μέτρου διαμορφώνεται στα 7 εκατ. ευρώ  για τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αύξηση 50% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε μηναία βάση σε περίπου 205.000 δικαιούχους . Η αύξηση αυτή θα δοθεί τον Δεκέμβριο.
  • Μείωση 1% στις ασφαλιστικές εισφορές από την 1η Ιανουαρίου του 2025. Από το ποσοστό αυτό, το 0,5% είναι για τις εισφορές εργαζομένων και το 0,5% είναι για τις εργοδοτικές εισφορές κλάδου υγείας. Στα 440 εκατ. ευρώ καθαρά ανέρχεται το κόστος του μέτρου.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό θα ισχύσει από το  2025.
  • Μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή. Αυτό θα γίνει από το 2025 και οι αγρότες, μέσω διαδικασίας που θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση, θα λαμβάνουν την επιστροφή του ΕΦΚ που έχουν πληρώσει μέσα σε κάθε έτος. Διευκρινίζεται δε πως το ποσό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο.
  • Τριετής θα είναι η απαλλαγή φόρου εισοδήματος για τα κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν.
  • Απαλλαγή από την καταβολή του ΦΠΑ για τα νέα κτίρια.
  • Απαλλαγή από την καταβολή του φόρου ασφαλίστρου (15%) συμβολαίων υγείας για τα παιδιά ηλικίας έως 18 ετών.
  • Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων.
  • Μείωση 20% ΕΝΦΙΑ για τους  πολίτες που έχουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ και που είναι ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, σεισμοί και πυρκαγιές) .
  • Αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών ιατρών ΕΣΥ με συντελεστή 22%.
  • Κίνητρα σε επιχειρήσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Αγροτικά δάνεια, προσλήψεις και Δημογραφικό 

Παράλληλα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει η παρουσίαση των νομοθετικών πρωτοβουλιών για τα αγροτικά δάνεια από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη ενώ εισήγηση για τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων 2025 θα κάνουν και ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Μάλιστα όσον αφορά στη ρύθμιση για τα δάνεια των αγροτών επισημαίνεται πως αυτή θα αφορά σύμφωνα με πληροφορίες  21.000 πολίτες και περισσότερους από 760 συνεταιρισμούς. Οι προσλήψεις για το 2025 θα είναι  άνω των  19.000 και 4.000 εξ αυτών θα αφορούν το ΕΣΥ.

Επίσης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί επισταμένως και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό ενώ την αναλυτική  παρουσίαση  αυτού θα την κάνει η   υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Για  τη βία ανηλίκων

Μεταξύ ‘αλλων επισημαίνεται πως νομοθετικές πρωτοβουλίες  για την αντιμετώπιση περιπτώσεων εγκληματικότητας θα παρουσιάσουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης

Οι πρωτοβουλίες αυτές θα περιλαμβάνουν αυστηρότερες διατάξεις για τη βία ανηλίκων.

Στο θέμα αυτό αναμένεται να αναφερθεί και ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ στις παρεμβάσεις που θα γίνουν ενδέχεται να περιλαμβάνεται η αύξηση των ποινών και των χρηματικών προστίμων για γονείς που επιδεικνύουν πλημμελή εποπτεία.

Ως προς τις ποινές, θα ορίζεται τουλάχιστον στο 1 έτος, ενώ ο ηλικιακός πήχης για να οδηγείται ένας έφηβος σε αναμορφωτήριο  θα πάει στα 14 έτη από τα 15  έτη.

Ποια άλλα θέματα βρίσκονται στην ατζέντα

Επίσης άλλα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα του  Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Χρίστο Δήμα των φορολογικών ρυθμίσεων για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση περιπτώσεων εγκληματικότητας,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ερανιστικών νομοσχεδίων των Υπουργείων τους,
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για τα προσχέδια δράσης των Υπουργείων για το 2025

 

 


enikonomia.gr