O υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.
Tη μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας κατά 50% επιδιώκει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, στόχος είναι το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα να μειωθεί από 6,8% στο 3,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα το κόστος εκκίνησης του 6,8% είναι ιδιαιτέρως υψηλό, δεδομένου ότι μετρήθηκε από τον ΟΟΣΑ το 2006, τότε που το ΑΕΠ της χώρας ήταν κατά 25% υψηλότερο απ’ το σημερινό.
Η στρατηγική αυτή παρουσιάσθηκε χθες από τον υπουργό Κυρ. Πιερρακάκη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Ελληνικής Βουλής που συνεδρίασε χθες με θέμα ημερήσιας διάταξης «O ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και η υγειονομική κρίση ως επιταχυντής του μετασχηματισμού». Ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης παραδέχθηκε ότι η πανδημική κρίση έδρασε ως καταλύτης, μετατρέποντας μια εκκρεμότητα του κράτους, την κατάργηση της υψηλής γραφειοκρατίας, σε αναγκαιότητα.
«Αν δει κανείς έρευνες του ΟΟΣΑ ακόμα και στην παλαιότερη περίοδο, όταν η Ελλάδα είχε ακόμη μεγαλύτερο ΑΕΠ, θα έβλεπε ότι η γραφειοκρατία στην Ελλάδα έχει υπολογιστεί ίση με το 6,8% του ελληνικού ΑΕΠ», είπε ο κ. Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ήταν η χώρα με τα υψηλότερα διοικητικά βάρη από όλα τα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, που τότε είχαν μέσον όρο διοικητικών βαρών 3,5%. Μετά την υλοποίηση της νέας στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, η κυβέρνηση θέλει να φτάσει στον μέσο όρο τους ΟΟΣΑ και μάλιστα θα καλέσει τις υπηρεσίες του να πραγματοποιήσουν εκ νέου την ίδια μέτρηση.
Η στρατηγική αυτή μείωσης των διοικητικών βαρών περιλαμβάνει μια σειρά μικρών και μεγάλων έργων, νομοθετικών παρεμβάσεων κ.λπ., που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας. Μεταξύ αυτών, το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΟΑΣΘ, επίσης κληρονομιά της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και μια σειρά έργων που τώρα θα ξεκινήσουν, όπως είναι το κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS), το κεντρικό Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων (ERP), το σύστημα Κωδικοποίησης της Νομοθεσίας (Ραπτάρχης), το «Συζευξις ΙΙ», η «Διαύγεια ΙΙ», το UltraFast BroadBand (UFBB) κ.ά. Επίσης, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στο έργο της διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με οπτικές ίνες, που θα ενταχθεί στην πρωτοβουλία Connect Europe Facility (CEF).
Αναφερόμενος στα τηλεπικοινωνιακά, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι η δημοπρασία των αδειών 5G θα γίνει στην ώρα της, δηλαδή στο τέλος του έτους, ενώ αναφερόμενος στους τεχνολογικούς ανταγωνισμούς μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα είπε ότι η χώρα έχει συνταχθεί με την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για το θέμα των χρεώσεων της κινητής ο κ. Πιερρακάκης παραδέχθηκε ότι στη χώρα μας είναι ακριβές, αλλά όχι τόσο ακριβές όσο παρουσιάζονται στις διεθνείς στατιστικές. «Το είπαμε από την πρώτη ημέρα (ότι η Ελλάδα είναι ακριβή). Γι’ αυτό τον λόγο και υπήρξε πρωτοβουλία σε επίπεδο πρωθυπουργού, για να υπάρξει βελτίωση. Και βελτίωση υπήρξε», είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, για την εντόνως αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε από τις διεθνείς στατιστικές, ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης απέδωσε ευθύνες τόσο στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που διαμορφώνουν υψηλές ονομαστικές χρεώσεις από εκείνες που τελικά διαθέτουν τις υπηρεσίες τους όσο και στην υψηλή φορολογία. Η πρακτική αυτή των παρόχων δεν ωφέλησε τη χώρα, «καθώς η αντανάκλαση των τιμών των δεδομένων στους διεθνείς δείκτες γινόταν με βάση το τι γράφουν στα sites και αυτό ήταν κάτι που έκανε την Ελλάδα να φαίνεται πολύ πιο ακριβή απ’ ό,τι είναι».