Το Συμβούλιο Ρευστότητας, εδώ και 8 μήνες κάθε Τρίτη πρωί καλεί όλες τις τράπεζες και παρακολουθεί κονδύλι-κονδύλι την πορεία των χρηματοδοτήσεων σε επιχειρήσεις, ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου σχετικά με την παρακολούθηση της τραπεζικής ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις
Ο υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως το Συμβούλιο Ρευστότητας, που αποτελείται από όλο το οικονομικό επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών, στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος, των τραπεζών και της Αναπτυξιακής Τράπεζας, «κάνει μια δουλειά βάθους καθώς εντοπίζει το εάν υπάρχουν και πού μπλοκαρίσματα στα θέματα της ρευστότητας, ώστε να υπάρξουν και στο άμεσο μέλλον τα αναγκαία εκείνα εργαλεία που θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στην παροχή, τη μετάδοση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία δηλαδή στις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις».
Ο κ. Ζαββός υπογράμμισε ότι έχει γίνει «μια τεράστια προσπάθεια σ’ αυτήν τη μοναδική κρίση για να χρηματοδοτηθεί πραγματικά η οικονομία και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με οποιαδήποτε δυνατότητα υπάρχει». Επισήμανε πως πράγματι υπάρχει «ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων για τα τραπεζικά στελέχη, όπως λένε, «δεν είναι bankable», δηλαδή δεν έχουν όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία επιτρέπουν άμεσα στις τράπεζες να τις χρηματοδοτήσουν», όμως εμείς, είπε, «δεν θέλουμε οι τράπεζες να χρηματοδοτούν απλώς έναν καλό πελάτη και να του δίνουν παραπάνω από ό,τι θέλει και να αφήνουν δίπλα όλους τους άλλους», για αυτό και καλούμε τις τράπεζες και εμείς κάνουμε προσπάθειες «ώστε οι τράπεζες να δημιουργήσουν τα αναγκαία εκείνα εργαλεία βάσει των οποίων θα μπορούν να αξιολογούν ποιοι είναι οι βιώσιμοι πελάτες και οι οποίοι θα πρέπει και θα μπορούν να επωφεληθούν ακριβώς από την τεράστια αυτή ρευστότητα που έρχεται» από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που «είναι μια μοναδική ευκαιρία για έναν διπλό μετασχηματισμό που χρειάζεται επειγόντως η χώρα» τόσο σε επίπεδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και των τραπεζών.
Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «η κυβέρνηση από την πρώτη φάση της πανδημίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών δημιούργησε ένα «ανάχωμα» 62 μέτρων συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ για την ενίσχυσης της ρευστότητας. Εκ των οποίων τα 8,5 έχουν διατεθεί μέσω του ΤΕΠΙΧ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Από αυτά και μόνο τα δύο προγράμματα, το 56% των δανείων έχουν πάει σε μικρές επιχειρήσεις με έως πενήντα εργαζόμενους». Ειδικότερα ανέφερε πως μέχρι το τέλος του 2020, μεσα από αυτά τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν χρηματοδοτηθεί 27.424 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 521 μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος από την δική του πλευρά επισήμανε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων δεν είναι οι μικρομεσαίες αλλά αυτές που κατατάσσονται στις «πολύ μικρές». Επισήμανε, πως τα τραπεζικά στελέχη φοβούνται να τις χρηματοδοτήσουν για να μην έχουν ευθύνες και αναρωτήθηκε «μήπως θα πρέπει με μια νομοθετική παρέμβαση να χαλαρώσουμε τα κριτήρια» γιατί οι πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι ο αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας. Υπογράμμισε ότι η θα πρέπει να ετοιμαστούμε γιατί μετά την πανδημία αυτό που έρχεται είναι η φτώχεια, εκείνο που πρέπει να δούμε τώρα είναι τα κριτήρια. Η κυβέρνηση είπε έχει τη βεβαιότητα ότι πράττει σωστά αλλά είναι καλό ρεκόρ από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ να έχει χρηματοδοτηθεί μόνο το 5% των ελληνικών επιχειρήσεων; Και παρατήρησε πως η «Επιστρεπτέα 5» έχει όριο πτώσης τζίρου 20% αυτό αφήνει πολλές επιχειρήσεις εκτός προγράμματος.
Πηγή