Οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες του τάγματος Mevlevi είναι οι πρώτοι παγκοσμίως που ενσωμάτωσαν γυναίκες χορεύτριες τις οποίες θα έχουμε την χαρά να απολαύσουμε σε σύμπραξη με τους παραδοσιακά άντρες Δερβίσηδες στην σκηνή του Παλλάς.

Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες του τάγματος Mevlevi μοιράζονται τη σκηνή του θεάτρου Παλλάς με τον κορυφαίο στο είδος του, Ziya Azazi.

Μια πρωτοποριακή συνάντηση που ξεφεύγει από τα αναμενόμενα. Το κοινό θα έχει την σπάνια ευκαιρία να απολαύσει μια σύμπραξη με τον μαγικό κόσμο των μυστικιστικών χορών να αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια του.

Η εντυπωσιακή και πρωτόγνωρη, για όποιους δεν την έχουν ξαναδεί, εμπειρία, εμπλουτίζεται ιδανικά από την παράσταση Dervish in Progress, μια πρωτοποριακή παράσταση που προσέγγισε για πρώτη φορά μια τόσο μυστικιστική κουλτούρα όπως αυτή των Σούφι με μοντέρνα γλώσσα και έκφραση με μια από τις σημαντικότερες παραστάσεις του λεγόμενου Ανατρεπτικού Περιστρεφόμενου Δερβίση, Ziya Azazi.

Οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες του τάγματος Mevlevi είναι μέλη του αρχαιότερου τάγματος των Σούφι, που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα από τον Τζελαλεντίν Ρούμι.
Ο Ρούμι θεωρήθηκε από πολλούς μελετητές ένας από τους μεγαλύτερους μυστικούς ποιητές του ανθρώπινου γένους ενώ από τους σύγχρονούς του, του δόθηκε το όνομα «Μεβλάνα» που σημαίνει «ο δάσκαλός μας».

Οι Δερβίσηδες, μέσα από μια χορική ιεροτελεστία αιώνων, επιδιώκουν να εξαγνίσουν την ανθρώπινη ψυχή. Κοινός στόχος όλων των σούφικων ταγμάτων των Δερβίσηδων και υπέρτατη επιθυμία, είναι η ένωσή τους με τον Αγαπημένο (Θεό) και η «σεμά», ο εκστατικός, περιστροφικός τους χορός, αποτελεί το βασικό όχημα για την πραγμάτωση του. Οι Δερβίσηδες περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, ενώ ταυτόχρονα κινούνται κυκλικά σε όλη τη σκηνή.

Ziya Azazi ο εντυπωσιακότερος χορευτής της χρονιάς από το περιοδικό «Ballet International Magazine»

Ο Ziya Azazi γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Τουρκίας, αλλά ζει μόνιμα στην Βιέννη.

Μία ιδέα από το χορό του

Ξεκίνησε της σπουδές του πάνω στο μοντέρνο χορό και το 1999 άρχισε να εξερευνά των παραδοσιακό χορό των Σούφι.
Την ιδία χρονιά χαρακτηρίστηκε ως ο εντυπωσιακότερος χορευτής της χρονιάς από το περιοδικό «Ballet International Magazine» που τον έκανε ευρύτερα γνωστό. Συνεχίζοντας και σήμερα την δυναμική του καριέρα και τα διαρκώς εξελισσόμενα Projects του, συνεργάζεται μεταξύ άλλων με σημαντικά θέατρα όπως τα Vienna Volksoper (όπου διδάσκει έως και σήμερα), Theaterhaus Stuttgart και το Grand Théâtre de Geneve ως χορογράφος και σολίστ χορευτής. Έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ και θεατρικές σκηνές όλου του κόσμου, πάντα με standing ovation για τις βραβευμένες δουλειές του και μετράει συνεργασίες με πολλούς επώνυμους καλλιτέχνες όπως οι Jan Fabre, Silvert Hoyem, Mercen Dede και Burhan Ocal. Βασιζόμενος στη περιστροφική κίνηση των Δερβίσηδων παρουσιάζει μια σύγχρονη και άκρως καλλιτεχνική άποψη του χορού των Σούφι ενώ η τεχνική του, την οποία θα αποκαλύψει για πρώτη φορά στο κοινό της Ελλάδας, έχει χαρακτηριστεί ως παγκοσμίως αριστουργηματική.

Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες του τάγματος Mevlevi μοιράζονται τη σκηνή του θεάτρου Παλλάς με τον κορυφαίο στο είδος του, Ziya Azazi

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου / Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες του Τάγματος Mevlevi με τον εκστατικό περιστροφικό χορό και ο γνωστός και εξαιρετικός χορευτής και χορογράφος, Ziya Azazi, παρουσιάζουν για πρώτη φορά μαζί στην Ελλάδα μια παράσταση – πρόταση. Στο θέατρο Παλλάς.


Πηγή