Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα φιλοξενήσει Διεθνή Συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για τον Τουρισμό στο «Δρόμο του Μεταξιού». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ (ΠΟΤ), το Υπουργείο Τουρισμού και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεργάστηκαν για τη διοργάνωση αυτής της υψηλού επιπέδου διεθνούς συνάντησης, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, από 10 έως 12 Οκτωβρίου 2018, με πρωτοβουλία της Ελληνίδας Υπουργού Τουρισμού, της κας Έλενας Κουντουρά.
Είναι η πρώτη Διεθνής Συνάντηση του ΠΟΤ που θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα–και μετά την εκλογή της στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού-, αλλά και συνολικά σε ευρωπαϊκό κράτος-μέλος του «Δρόμου του Μεταξιού». Έχει κύριο στόχο την ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου του «Δρόμου του Μεταξιού» στον τουρισμό, των ευκαιριών που παρέχει και της διασυνδεσιμότητας που προσφέρει σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Η φιλοξενία μίας τόσο μεγάλης διεθνούς συνάντησης για τον παγκόσμιο τουρισμό στην Θεσσαλονίκη ενισχύει τη διεθνή παρουσία και εικόνα της Ελλάδας και ισχυροποιεί τον θεσμικό της ρόλο στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό. Η Ελλάδα πλέον είναι σε θέση να καθορίζει τις παγκόσμιες τάσεις στον τουρισμό για τα επόμενα χρόνια. Συνολικά 17 εθνικές αντιπροσωπείες από κράτη-μέλη του «Δρόμου του Μεταξιού» και συνεργαζόμενα μέλη του ΠΟΤ αναμένεται να αφιχθούν στην Θεσσαλονίκη. Ενώ, για πρώτη φορά υπάρχει πρόβλεψη για ισχυρή παρουσία του ιδιωτικού τομέα. Πέραν της Στρογγυλής Τράπεζας με τη συμμετοχή Υπουργών των κρατών-μελών, που έχει προγραμματιστεί, με ενδιαφέρον αναμένουν οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου τις B2B συναντήσεις με ταξιδιωτικά γραφεία και οργανισμούς της Ασίας και του Ειρηνικού (PATA).
Πέραν του στρατηγικού ανοίγματος που πραγματοποιεί με επιτυχία το Υπουργείο Τουρισμού στην Κίνα – ιλιγγιώδης αύξηση των διεθνών αφίξεων 113% από την Κίνα το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018 -, μέσα από τη φιλοξενία της Διεθνούς Συνάντησης για το «Δρόμο του Μεταξιού» στην Θεσσαλονίκη επιχειρεί να επεκτείνει τις ενέργειές του και σε άλλες αγορές της Ασίας (Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ινδονησία, Αραβικές χώρες) και του Ειρηνικού (Αυστραλία, Ν.Ζηλανδία).
Επιπλέον, αναμένεται μετά το πέρας της Συνάντησης να δημιουργηθεί ένας κεντρικός σχεδιασμός τετραετίας για τα κράτη-μέλη του «Δρόμου του Μεταξιού» με πρωτοβουλία του ΠΟΤ για την ανάπτυξη του τουρισμού στο σύνολο των χωρών της ιστορικής αυτής διαδρομής.
Πηγή