Μπορεί να είναι μόδα και στην χώρα μας και στο εξωτερικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το σπα με ψάρια δεν εγκυμονεί κινδύνους.

Απόδειξη μία 20χρονη στην Βρετανία, η οποία αποφάσισε να περάσει μερικές στιγμές χαλάρωσης κάνοντας περιποίηση άκρων με ψάρια και το μετάνιωσε πικρά.

Η Βρετανίδα έβαλε τα πόδια της μέσα στην γυάλα με τα ψάρια τα οποία υποτίθεται πως απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και κατέληξε να χάσει όλα της τα νύχια.

Ο λόγος; Σύμφωνα με το περιοδικό JAMA Dermatology, το οποίο και δημοσίευσε το συμβάν, το κορίτσι προσβλήθηκε από μία λοίμωξη λόγω του σπα, η οποία ονομάζεται onychomadesis.

Η λοίμωξη προκαλεί πτώση στα νύχια και μία από τις αιτίες που την προκαλεί είναι ακριβώς αυτό το είδος περιποίησης, όπως της ανέφερε και ο δερματολόγος της.

Βέβαια γι αυτό δεν φταίνε αποκλειστικά τα μικρά ψαράκια, αλλά το γεγονός ότι μερικές φορές το νερό είναι εστία μολύνσεων, επειδή οι γυάλες δεν καθαρίζονται σωστά ή και καθόλου με αποτέλεσμα τα βακτήρια που βρίσκονται τόσο στο νερό όσο και στα ψάρια να μολύνουν τους πελάτες.

«Δεν είναι απολύτως σαφές πως μολύνονται τα νύχια, αλλά υπάρχει περίπτωση και τα ψάρια να παίζουν σοβαρό ρόλο σε αυτό» ανέφερε η Σέρι Λίονερ, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας.

Πάντως να σημειωθεί πως μπορεί στην Ευρώπη και την Κίνα να είναι διαδεδομένο το σπα με ψάρια, αλλά σε πολλά κράτη των ΗΠΑ αυτού του είδους τα σπα έχουν απαγορευτεί.

Οσο για το πότε θα επανέλθουν τα νύχια στα κάτω της άκρα, αυτά μπορεί να κάνουν μήνες να ξαναβγούν ή ίσως και ένα ολόκληρο χρόνο.

Φωτογραφίες: Shutterstock


Πηγή