Βρίσκεται στη νότια Σίφνο και κατά το παρελθόν, μέχρι και το 1883, αποτελούσε το κεντρικό λιμάνι της, πριν αυτό μεταφερθεί στις Καμάρες.
Πρόκειται για έναν υπέροχο κλειστό όρμο με την ονομασία Φάρος, που οφείλει το όνομά του στην αρχαία εγκατάσταση φάρου που υπήρχε πάνω στην παραλία για τη ναυσιπλοΐα και που στις μέρες μας βρίσκεται στα Ν.Α. της εισόδου στον όρμο, παράπλευρα στο μοναστήρι του Σταυρού.
Με βάση πάντα τις προτιμήσεις των επισκεπτών, ο Φάρος αποτελεί έναν από τους πιο αγαπητούς προορισμούς τους, μιας και οι τρεις συνεχόμενες αμμουδερές παραλίες του, είναι ακύμαντες κατά το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού, ενώ ταυτόχρονα με τις ατελείωτες βουτιές στα υπέροχα κρυστάλλινα νερά του, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τον καφέ ή το φαγητό τους πραγματικά εκεί που σκάει το κύμα.
Η παραλία του Φάρου βρίσκεται κεντρικά. Αριστερά της βρίσκει κανείς την παραλία της Φασολούς που καταλήγει στο μοναστήρι του Σταυρού και δεξιά της την παραλία του Γλυφού από όπου και ξεκινάει το πλακόστρωτο μονοπάτι για τη Χρυσοπηγή.
Η λεπτή χρυσή άμμος, η σκιά από τα αρμυρίκια και οι λιγοστές ξαπλώστρες των γαλήνιων παραλιών του Φάρου, σε συνδυασμό με το πιο έντονο γαλάζιο χρώμα της ανοιχτής θάλασσας του Αιγαίου, μοιάζουν με πίνακα ζωγραφικής, ενώ η θέα στο κατάλευκο μοναστήρι του ιερού βράχου είναι απλά μαγική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν ο τόπος αποτελούσε έναν ζωντανό οικισμό αγγειοπλαστών με πολλά αγγειοπλαστεία στην περιοχή, τα οποία στις μέρες μας δυστυχώς δεν υπάρχουν πια.
agrinio24.gr