Καθώς η θερμοκρασία πέφτει, τα νύχια μας ενδέχεται να γίνουν πιο αδύναμα και αφυδατωμένα απ’ ό,τι συνήθως. Κάποιες φορές όμως είναι το αποτέλεσμα αμέλειας, κακών συνηθειών, έλλειψης βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου και ψευδάργυρου, ή ακόμα και κάποιας πάθησης. Ωστόσο, υπάρχουν τρεις βασικές κινήσεις περιποίησης και ελάχιστα προϊόντα φροντίδας, τα οποία θα βελτιώσουν θεαματικά την εικόνα και την ανθεκτικότητα στα νύχια που ξεφλουδίζουν και σπάνε. Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται να τους αφιερώσουμε ιδιαίτερο χρόνο.

# Κόβουμε σταδιακά τα μήκη με τα σπασίματα και το ξεφλούδισμα.

Ετσι αποτρέπουμε την επέκταση των φθορών, προκειμένου να παραμένουν υγιή καθώς μακραίνουν.

# Χρησιμοποιούμε μία θρεπτική κρέμα 2 σε 1 για τα χέρια και τα νύχια.

Μετά το κάθε πλύσιμο των χεριών, εφαρμόζουμε μια ειδική σύνθεση προκειμένου να αποκαταστήσει τον υδρολιπιδικό φραγμό των χεριών και να ενυδατώσει τα πετσάκια και τις παρωνυχίδες. Πρόκειται για σημαντικά στοιχεία του νυχιού που προστατεύουν τα νύχια από το σπάσιμο και το ξεφλούδισμα.

Επίσης καλό είναι το βράδυ, μετά τον καθαρισμό του προσώπου, να απλώνουμε την κρέμα προκειμένου να έχει τον χρόνο να απορροφηθεί και να δράσει όλο το βράδυ. Αν τα νύχια μας είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένα, φοράμε γάντια μίας χρήσης για να «κλειδώσουμε» την υγρασία όσο κοιμόμαστε.

# Επιλέγουμε ένα ειδικό λάδι με βιταμίνη Ε.

Για ενισχυμένη περιποίηση στα αδύναμα νύχια, κάθε βράδυ, εκτός από την κρέμα απλώνουμε ένα λαδάκι με βιταμίνη Ε, που θρέφει τη ρίζα των νυχιών, μαλακώνει τα πετσάκια και διατηρεί τα νύχια υγιή και ελαστικά.

Αποφεύγουμε:

# Να χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά χωρίς να έχουμε βάλει γάντια

Η υπερβολική επαφή των χεριών με το ζεστό νερό κάνει τα νύχια πιο μαλακά και πιο εύθραυστα, ενώ οι χημικές ουσίες των απορρυπαντικών τα ξηραίνουν, προκαλώντας τους κάθετες γραμμώσεις και πρόωρη γήρανση.

# Να χρησιμοποιούμε κακής ποιότητας βερνίκια

Τέτοιες συνθέσεις φθείρουν την επιφάνεια του νυχιού, προκαλούν ραβδώσεις και κιτρινίλες. Γι’ αυτό προτιμάμε επώνυμα βερνίκια, είτε τα βάφουμε στο σπίτι είτε στο nail salon.

# Να έχουμε ημιμόνιμο ή ακρυλικά νύχια, χωρίς διάστημα αποχής

Αφήνουμε να περάσει κάποιο διάστημα ώστε να ξεκουραστούν τα φυσικά μας νύχια, και να ανακτήσουν τη φυσική αντοχή τους, πριν επαναλάβουμε το ημιμόνιμο μανικιούρ ή τοποθετήσουμε τεχνητά.

# Να αφαιρούμε το βερνίκι με ασετόν

Η συχνή χρήση του αφυδατώνει τα νύχια και είναι πιθανό ακόμα και να δημιουργήσει κάθετες ραβδώσεις στην επιφάνειά τους. Καλύτερα να χρησιμοποιούμε ένα ξεβαφτικό νυχιών με έλαια. Εξίσου σημαντικό είναι να πλένουμε τα χέρια με δροσερό νερό μετά τη χρήση του.

Τι άλλο να προσέξουμε

-Μήπως χρησιμοποιούμε έντονα βερνίκια;
Το σκούρο κόκκινο, το μπορντό, τα μαύρο, το σκούρο καφέ, το κυπαρισσί κ.ο.κ. και η συχνή χρήση του ασετόν τους αφήνουν μια πορτοκαλοκίτρινη χροιά. Ωστόσο το φαινόμενο θα υποχωρήσει αν αφήσουμε τα νύχια άβαφα για ένα χρονικό διάστημα ή προτιμήσουμε nude, παστέλ αποχρώσεις.

Τέλος, αν παρά την περιποίηση που τους προσφέρουμε τα νύχια μας σπάνε ή κιτρινίζουν, τότε ο ένοχος μπορεί να είναι η ελλιπής διατροφή ή το κάπνισμα. Δυστυχώς το τσιγάρο δεν κιτρινίζει μόνο τα δόντια, αλλά και τα νύχια. Αν αποφασίσουμε να το κόψουμε, θα διαπιστώσουμε ότι με την πάροδο του χρόνου το χρώμα τους θα επανέλθει. Επίσης τα αδύναμα ή κιτρινισμένα νύχια μπορεί να οφείλονται σε κάποια πάθηση του οργανισμού, όπως ο θυρεοειδής, η σιδηροπενική αναιμία, ο ίκτερος, η ψωρίαση ή η ονυχομυκητίαση. Τέλος, σπουδαίο ρόλο παίζει και η ηλικία, αφού τα νύχια γερνούν όπως και ο υπόλοιπος οργανισμός. Ωστόσο με τα βασικά tips περιποίησης που προαναφέραμε, η υγεία και η εμφάνισή τους θα βελτιωθούν σημαντικά.


Πηγή