Ονομάζεται Παλαιοκατούνα και βρίσκεται στην Ευρυτανία, ενώ απέχει από το Καρπενήσι 54 χιλιόμετρα.
Η αρχική της θέση ήταν σε υψόμετρο 800 μέτρων στην περιοχή των Αγράφων Ευρυτανίας, όμως έπειτα από τον ισχυρότατο σεισμό των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το 1966, εγκαταλείπεται και οι κάτοικοι μετακινούνται νοτιότερα, δημιουργώντας έναν νέο οικισμό που σήμερα ονομάζεται Άγιος Προκόπιος ή Νέα Παλαιοκατούνα.
Κοντά στο χωριό υπάρχει δασόφυτος λόφος με ερείπια προχριστιανικού αρχαίου φρουρίου και πηγή πόσιμου νερού στους πρόποδές του, ενώ σε απόσταση 3 χιλιομέτρων βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου που χτίστηκε το 1850 πάνω σε ερείπια παλιότερου ναού που καταστράφηκε κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.
Πάνε πολλά πολλά χρόνια πίσω, περί τον 18 αιώνα, όταν οι κάτοικοι της Παλαιοκατούνας, μην αντέχοντας την αναγκαστική καταβολή του κεφαλικού φόρου και του φόρου της δεκάτης που τους είχε επιβληθεί, πωλούν τις περιουσίες τους στη Μονή Τατάρνας. Έτσι, το χωριό εγκαταλείπεται και στην περιοχή μένουν μόνο τα κοπάδια του μοναστηριού και όσοι δουλεύουν για λογαριασμό του.
Πολλά χρόνια όμως αργότερα, επί βασιλείας Όθωνα, με βασιλικό διάταγμα οι πρώτες οικογένειες Παλαιοκατουνιωτών εγκαθίστανται ξανά στον τόπο τους, ερχόμενοι σε συμβιβασμό με την Μονή, ενώ με τον καιρό το χωριό παρουσιάζει ραγδαία αύξηση πληθυσμού.
Στις μέρες μας, το χωριό παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη με τους αξιαγάπητους ανθρώπους της να προσπαθούν για το καλύτερο του τόπου τους. Στο παλιό σχολείο λειτουργεί βιβλιοθήκη και χώρος μελέτης των παιδιών, καθώς και νέες εγκαταστάσεις παιδικού σταθμού που σύντομα θα λειτουργήσουν. Επιπλέον, οι αίθουσες του σχολείου λειτουργούν βοηθητικά για τη μάθηση των μικρών σχετικά με μια δεύτερη γλώσσα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και ένας χώρος ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους…
agrinio24.gr