Σε δύο επιπλέον κλάδους της οικονομίας θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ για την ψηφιακή κάρτα εργασίας «ο τουρισμός και η εστίαση θα πάνε στο τέλος του χρόνου».
Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε πως τώρα «μέχρι στιγμής εφαρμόζουμε την κάρτα στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ. Το μέτρο έχει πάει καλά. Τώρα πάμε και σε πιο μικρές επιχειρήσεις. Γιατί όταν πάμε στο λιανικό εμπόριο θα πάμε στα καταστήματα. Όλες οι επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο θα πρέπει να έχουν τη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Όποιος έχει εργαζόμενο μισθωτό πρέπει να έχει Ψηφιακή Κάρτα».
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Σε ποιους κλάδους εφαρμόζεται από σήμερα
Επίσης ανέφερε τους κλάδους της οικονομίας στους οποίους εφαρμόζεται από σήμερα η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας . «Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία ξεκινάει να εφαρμόζεται από σήμερα. Να πω ότι έχουμε εκδώσει την Υπουργική Απόφαση με τους όρους και τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία την Παρασκευή. Έχουμε μια μεγάλη περίοδο χάριτος, μεγαλύτερη στο λιανικό εμπόριο και στις μικρές επιχειρήσεις, μικρότερη στη βιομηχανία» είπε.
Και υπενθύμισε δε τη διαδικασία για να εγκαταστήσει ο εργαζόμενος την εφαρμογή για την εγκατάσταση της Ψηφιακής Κάρτας στο κινητό του. «Η Ψηφιακή Κάρτα είναι πολύ εύκολο πράγμα. Κατεβάζεις μία εφαρμογή ο εργαζόμενος δωρεάν στο κινητό του και έχει ένα QR code ο κάθε εργαζόμενος, από την ΕΡΓΑΝΗ. Η κάθε επιχείρηση εγκαθιστά την εφαρμογή σε ένα ηλεκτρονικό μηχάνημα. Δεν θα πάει να αγοράσει μηχάνημα. Στον υπολογιστή, στο tablet, στο κινητό, όπου νομίζει. Πηγαίνει ο εργαζόμενος με το QR code και σκανάρει ότι μπήκε. Ξέρουμε π.χ. ότι 09:08 μπήκε ο εργαζόμενος και όταν είναι να φύγει, ξανασκανάρει ότι έφυγε» σημείωσε.
Για τα λάθη
Ενώ όσον αφορά τα λάθη που μπορεί να γίνουν στην ψηφιακή κάρτα είπε πως είναι « μια εφαρμογή που θα έχει εκατομμύρια χρήστες την ημέρα και μπορεί να γίνουν λάθη. Για αυτό και εμείς έχουμε προβλέψει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν κατά την κατάθεση της ΑΠΔ δηλαδή τον επόμενο μήνα από το κλείσιμο του μήνα θα μπορεί η επιχείρηση να καταθέτει απολογιστικά πόσο την χτύπησε ( ενν. κάρτα) ο κάθε υπάλληλος . Εάν δεν υπάρξει ένσταση από τον υπάλληλο ότι αυτό που έχει η επιχείρηση είναι ψέματα τότε ισχύει η δήλωση της επιχείρησης .Γιατί μπορεί για πχ όταν φεύγει ο εργαζόμενος από τη δουλειά του να το ξεχάσει όταν φεύγει και να γράφει η κάρτα ότι εργάζεται ενώ είναι σπίτι του. Αυτά έχουμε δώσει περιθώριο να διορθώνονται απολογιστικά από την επιχείρηση ώστε να μην υπάρχει ανησυχία».
«Θα την εφαρμόσουμε από σήμερα σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της οικονομίας μας. Θα δούμε πως δουλεύει. Έχουμε δώσει περίοδο χάριτος όπου η Επιθεώρηση Εργασίας θα μπορεί να κάνει ελέγχους, αλλά να μη βάζει πρόστιμα γιατί μπορεί κάποιος να μην έχει καταλάβει ότι υπολειτουργεί, να μην έχει κατεβάσει ακόμα την εφαρμογή ή να μην έχει ενημερωθεί επαρκώς. Όλα αυτά ανθρώπινα είναι, δεν θέλω να καταλογίσω δόλο. Εμένα με ενδιαφέρει να δουλέψει το σύστημα. Και όταν δούμε ακριβώς πως δουλεύει και ποιες είναι οι αδυναμίες του στη μεγάλη εφαρμογή, θα πάμε στο πιο δύσκολο κομμάτι της οικονομίας. Είχα πει από την αρχή, ότι θα το εφαρμόσω περίπου τον Οκτώβριο. Για ποιο λόγο; Θέλω να κλείσει και η φετινή τουριστική περίοδος ομαλά, να μην πει κάποιος ότι πάμε να κάνουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην καρδιά της τουριστικής μας βιομηχανίας που είναι πράγματι το κορυφαίο τμήμα του ΑΕΠ μας και να είμαστε έτοιμοι του χρόνου τέτοιες μέρες να εντάξουμε στην Ψηφιακή Κάρτα και τον Τουρισμό» είπε μεταξύ άλλων
Tα πρόστιμα
Μεταξύ άλλων ανέφερε το πρόστιμα που επιβάλλονται στους εργοδότες για την μη εφαρμογή Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. «Έχουμε βάλει πρόστιμο 10.500 ευρώ εάν πει ψέματα ο εργοδότης στην κάρτα εργασίας. Εάν ο εργοδότης βάλει τον εργαζόμενο του να χτυπήσει την κάρτα ότι έφυγε από την δουλειά ενώ έχει μείνει μέσα και δουλεύει και γίνει ένας έλεγχος από το Σώμα επιθεώρησης Εργασίας τότε αυτό θα το βρει» τόνισε και είπε πως «οι επιχειρήσεις που έχουν την ψηφιακή κάρτα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν εάν το θέλουν να καταργήσουν όλη την προδήλωση του ωραρίου στην ΕΡΓΑΝΗ, δηλαδή να φύγει από πάνω τους μια τεράστια γραφειοκρατική ύλη. Αλλά εάν θέλουν όμως μπορούν να συνεχίσουν όπως τώρα ».
Αλλά μίλησε και για την εργασία τις Κυριακές. «Τις Κυριακές μπορούν να δουλεύουν μόνο αυτές οι επιχειρήσεις που έχουμε προβλέψει ότι δικαιούνται να δουλεύουν. Αν δουλέψει ο εργαζόμενος την Κυριακή, ιδιαίτερα στη βιομηχανία που το βάλαμε και πρόσφατα, παίρνει το 75% επιπλέον ημερομίσθιο συν άλλα 60%, πάει 135% συν. Κάποιες επιχειρήσεις από τη φύση τους δεν μπορούν να μην δουλεύουν την Κυριακή. Πρώτα από όλα ένα εστιατόριο δεν μπορεί να μην δουλεύει την Κυριακή. Ένα ξενοδοχείο δεν μπορεί να μην δουλεύει την Κυριακή. Υπάρχουν βιομηχανίες που δεν μπορούν να μην δουλεύουν την Κυριακή, είναι 7ημερης λειτουργίας. Αν σταματήσουν θα έχουμε ζημιά», είπε.
enikonomia.gr