trofima kai rofimata.jpg
trofima kai rofimata.jpg

Ο σίδηρος αποτελεί ένα απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο που απαιτείται για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Παράγοντες που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου

1. Τανίνες: Οι τανίνες βρίσκονται σε ροφήματα όπως το τσάι και ο καφές, καθώς και σε ορισμένα φρούτα, όπως τα σταφύλια και τα μούρα. Έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν την απορρόφηση του σιδήρου, καθώς σχηματίζουν αδιάλυτα σύμπλοκα με αυτόν στο πεπτικό σύστημα.

2. Ασβέστιο: Το ασβέστιο αποτελεί ένα σημαντικό θρεπτικό στοιχείο για την υγεία των οστών και των δοντιών. Ωστόσο, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο ή συμπληρωμάτων σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε σίδηρο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απορρόφηση του σιδήρου. Ιδιαίτερα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

3. Οξαλικά: Τα οξαλικά είναι παρόντα σε τρόφιμα όπως το σπανάκι, το ραβέντι και τα χόρτα από παντζάρια. Αυτές οι ενώσεις έχουν την ικανότητα να συνδέονται με το σίδηρο, γεγονός που μπορεί να περιορίσει την απορρόφησή του όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες.

4. Πολυφαινόλες: Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικές ενώσεις που εντοπίζονται σε τρόφιμα όπως το κόκκινο κρασί, η μαύρη σοκολάτα, καθώς και σε διάφορα φρούτα και λαχανικά. Παρόλο που προσφέρουν θετικά οφέλη για την υγεία, η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απορρόφηση του σιδήρου.

5. Αυγά: Το αυγό περιέχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αβιδίνη, η οποία έχει την ικανότητα να συνδέεται με τη βιοτίνη (μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β) και να εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου καθώς και άλλων θρεπτικών συστατικών.

6. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες: Οι τροφές που περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, όπως το πίτουρο, έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου, καθώς μπορούν να παρεμποδίσουν φυσικά τη διαδικασία απορρόφησής του στο έντερο.

7. Καρύδια: Αυτοί οι υγιεινοί ξηροί καρποί για την καρδιά έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν την απορρόφηση σιδήρου από τροφές πλούσιες σε αυτό το μέταλλο. Περιέχουν φυτικό οξύ, μια ένωση που βρίσκεται στις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες της σόγιας. Ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις, το φυτικό οξύ ασκεί σημαντική ανασταλτική επίδραση στην ικανότητα του οργανισμού μας να απορροφά σίδηρο από τις τροφές. Η παρουσία του φυτικού οξέος μπορεί να μειώσει την απορρόφηση σιδήρου κατά περίπου 50 έως 65%. Άλλες τροφές που περιέχουν φυτικό οξύ περιλαμβάνουν τα αμύγδαλα, το σουσάμι, τα αποξηραμένα φασόλια, τις φακές, τα μπιζέλια, καθώς και τα δημητριακά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

8. Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιόξινα που περιέχουν ασβέστιο ή μαγνήσιο, ενδέχεται να επηρεάσουν την απορρόφηση του σιδήρου. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείς έναν ειδικό αν χρησιμοποιείς φάρμακα που μπορεί να επηρεάζουν την πρόσληψη σιδήρου.


Πηγή