Τα 3 πράγματα σκεφτόμαστε στην Ελλάδα όταν ακούμε «γαλοπούλα» είναι τα Χριστούγεννα, τα αλλαντικά και ότι είναι στην ίδια κατηγορία με το κοτόπουλο.

γράφει ο Δημήτριος Π. Μπερτζελέτος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MEd

Ομάδα Ειδικών Αθλητικής Διατροφής, Ομάδα Ειδικών Δημόσιας Υγείας

Αναλυτικά δείτε τι σκεφτόμαστε:

1ον τα Χριστούγεννα, πολλοί Έλληνες τρώνε γαλοπούλα στο γιορτινό τραπέζι,

2ον τα αλλαντικά γαλοπούλας, που είναι δημοφιλέστερα από τα αλλαντικά άλλων πουλερικών,

3ον το ότι είναι στη σκιά του κοτόπουλου, όσον αφορά την κατανάλωση νωπού κρέατος.

Μερικά διατροφικά οφέλη της γαλοπούλας:

*Αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Υπερέχει του κοτόπουλου σε ποσότητα πρωτεΐνης. Αν διαλέξετε στήθος γαλοπούλας, τότε το συνολικό λίπος δεν ξεπερνά τα 1,5 γρ αν μιλάμε για μερίδα 100γρ περίπου. Από την άλλη το σκούρο κρέας της γαλοπούλας (πχ μπούτι) περιέχει περισσότερη ποσότητα σιδήρου. Επομένως, αν έχετε αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο προτιμήστε σκούρο κρέας γαλοπούλας, αφαιρέστε όμως το δέρμα (την πέτσα) που περιέχει πολλά λιπαρά.

*Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών Β6, Β12.

*Περιέχει καλές ποσότητες σεληνίου, ένα αντιοξειδωτικό χρήσιμο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

*Περιέχει τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη αποτελεί απαραίτητο αμινοξύ (δεν μπορεί να το συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός) και είναι πρόδρομος ένωση της σεροτονίνης. Η σεροτονίνη όταν βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά συνδέεται με καλή διάθεση, με καλή ρύθμιση της όρεξης και του ύπνου, αλλά και με τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

Όχι η υπνηλία μετά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν προκύπτει από την κατανάλωση γαλοπούλας. Όχι δεν ευθύνεται η τρυπτοφάνη της γαλοπούλας. Η υπνηλία και η «ληθαργική διάθεση» προέρχεται από τη γενική υπερκατανάλωση λίπους, υδατανθράκων (τυριά, σουφλέ, πίτες, διάφορα κρέατα, γλυκά).

Η εκτροφή της γαλοπούλας με λιναρόσπορο (πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα), μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του κρέατος (πιο πλούσιο ω-3 λιπαρά).

Διατροφικά στοιχεία:

Γαλοπούλα λευκό κρέας (φούρνου), ανά 100γρ:

-132 θερμίδες

-1,4 γρ λίπος (28% κορεσμένα)

-Χοληστερόλη 62mg

-Μαγνήσιο 29mg

-Σίδηρος 0,5mg

-Νάτριο 45mg

*Πηγή: Τριχοπούλου Α. (2004), Πίνακες Συνθέσεως Τροφίμων και Ελληνικών Φαγητών, 3η έκδοση

Γαλοπούλα σκούρο  κρέας (φούρνου), ανά 100 γρ:

-148 θερμίδες

-4,1 γρ λίπος (32% κορεσμένα)

-Χοληστερόλη 100mg

-Μαγνήσιο 23mg

-Σίδηρος 1,4mg

-Νάτριο 70mg

*Πηγή: Τριχοπούλου Α. (2004), Πίνακες Συνθέσεως Τροφίμων και Ελληνικών Φαγητών, 3η έκδοση


Πηγή