Οργανώστε μια απόδραση από το κλεινόν άστυ με βασικά χαρακτηριστικά την γραφικότητα και την πλούσια ελληνική φύση.

Πέντε υπέροχα χωριά σε ορεινούς όγκους της χώρας, αποτελούν ιδανική επιλογή για μια ήρεμη και χαλαρή εξόρμηση μακριά από τους έντονους ρυθμούς της πόλης.

Άγιος Λαυρέντιος, Πήλιο

Ένας υπέροχος προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου στο βουνό των Κενταύρων. Ο Άγιος Λαυρέντιος, στο κεντρικό Πήλιο, ενδείκνυται για βόλτες ανάμεσα σε γραφικά, λιθόστρωτα καλντερίμια με κτήρια πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής και φυσικό σκηνικό την πλούσια και πανέμορφη φύση του Πηλίου. Κι όλα αυτά σε απόσταση μόλις 20 χλμ. από το Βόλο.

Πυρσόγιαννη, Μαστοροχώρια

Πατρίδα των περίφημων μαστόρων και τεχνιτών, η Πυρσόγιαννη είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά Μαστοροχώρια, στην Ήπειρο. Τα σπίτια της, που χρονολογούνται από τον 17ο αι., σε συνδυασμό με τα πέτρινα καλντερίμια και τις εντυπωσιακές, πέτρινες βρύσες δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό που ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Το χωριό συναντάται σε απόσταση 30 χλμ. από την Κόντισα.

Καστάνιτσα, Πάρνωνας

Αρκετά διαφορετική από τα υπόλοιπα χωριά στην Ορεινή Αρκαδία, η Καστάνιτσα είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα Τσακωνοχώρια του νομού. Κάτασπρα πέτρινα σπίτια που φέρνουν στο νου κάποιο αιγιοπελαγίτικο τοπίο, παρά ορεινό χωριό, σκαρφαλωμένα σε μια καταπράσινη πλαγιά του Πάρνωνα, συνθέτουν την πανέμορφη εικόνα του.

Ανακηρυγμένος ως παραδοσιακός και διατηρητέος, ταυτόχρονα, οικισμός βρίσκεται ανάμεσα σε καστανιές (σε αυτές αλλά και στο κάστανο για το οποίο φημίζεται οφείλεται και η ονομασία της), αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της παραδοσιακής, τσακώνικης αρχιτεκτονικής με τα χαρακτηριστικά σπίτια με τις στέγες από σχιστόλιθο.

Αγόριανη, Παρνασσός

Για πολλούς θεωρείται το αντίπαλο δέος της Αράχωβας, καθώς τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες στο γραφικό και πανέμορφο σκηνικό της. Βουτηγμένη στην καταπράσινη αγκαλιά του Παρνασσού (στο βορειοδυτικό τμήμα του ορεινού όγκου), η Αγόριανη (γνωστή και ως Επτάλοφος) είναι ένα μικρό και παραδοσιακό χωριουδάκι χτισμένο σε υψόμετρο 850 μέτρων και χωμένο στην αγκαλιά πυκνών ελατοδασών.

Εδώ, τα σπίτια είναι πετρόχτιστα και η κεντρική πλατεία βρίσκεται κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων πλατάνων με τον αχό των γάργαρων τρεχούμενων νερών του καταρράκτη να λειτουργεί ως φυσικό soundtrack. Στις μικρές και ζεστές ταβερνούλες που θα βρείτε εδώ θα δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα και θα χουχουλιάσετε με την παρέα σας πίνοντας κρασάκι. Οι φυσιολάτρες σημειώστε ότι από την Αγόριανη ξεκινάει πεζοπορικό μονοπάτι (Ε4) για τους Δελφούς, μια διαδρομή που διαρκεί 6 περίπου ώρες.

Βαλτεσινίκο, Αρκαδία

Από τα χωριά που σίγουρα δεν φιγουράρουν στις πρώτες επιλογές όταν πρόκειται για την Ορεινή Αρκαδία. Ωστόσο, το Βαλτεσινίκο κρύβει πολλές εκπλήξεις σε όσους αποφασίσουν να το επιλέξουν για την επόμενη εξόρμησή τους. Το πανέμορφο φυσικό τοπίο που το περιβάλλει, το παραδοσιακό του ύφος αλλά και η εκπληκτική θέα που προσφέρει στα βασικά θέλγητρά του που κερδίζουν τις εντυπώσεις και τον επισκέπτη.

Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό με γραφικά, πέτρινα, σπίτια, αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, παραδομένο στην καταπράσινη «αγκαλιά» του Μαινάλου, σε απόσταση 20 χλμ. από τη Βυτίνα. Μάλιστα, κατά την διάρκεια της Επανάστασης του ’21, αποτέλεσε ορμητήριο για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.


Πηγή