Χαρακτηριστικά κτίρια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, ανθισμένες βουκαμβίλιες σε παραδοσιακές αυλές, πλακόστρωτες πλατείες με παραδοσιακά καφενεδάκια και γραφικά, δαιδαλώδη σοκάκια συνθέτουν εικόνες που μένουν χαραγμένες για πάντα στη μνήμη.

Τρία από τα πιο όμορφα χωριά των Κυκλάδων προσφέρουν στο επισκέπτη τις πιο αγνές και αυθεντικές κυκλαδίτικες εικόνες, μαγεύοντάς τον με την ανόθευτη, ακόμη από τον μαζικό τουρισμό, ομορφιά τους.

Απείρανθος, Νάξος

Καλντερίμια χαρακτηριστικής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με θολωτές καμάρες, όμορφα παλιά διώροφα σπίτια και πλατείες με παραδοσιακά καφενεία, εντυπωσιακοί ενετικοί πύργοι και ενδιαφέρονται μουσεία συνθέτουν την εικόνα του δημοφιλέστερου ορεινού χωριού της Νάξου.

Χτισμένο σε υψόμετρο 650 μ., «τ’ Απεράθου» –όπως αποκαλούν το χωριό οι Ναξιώτες– συναντάται σε απόσταση 32 χλμ. από την Χώρα του νησιού και διατηρεί αναλλοίωτη το τοπικό χρώμα και την ιδιότυπη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του από την εποχή της Ενετοκρατίας.

Η Απείρανθος, λοιπόν, φημίζεται για τα κτηνοτροφικά προϊόντα, το κρασί και την κουζίνα της, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων της, το οποίο παραπέμπει στην κρητική διάλεκτο.

Λεύκες, Πάρος

Το ορεινότερο χωριό της Πάρου ακούει στο όνομα λεύκες και ξεχωρίζει τόσο για την γραφικότητα, όσο και την γνήσια κυκλαδική αρχιτεκτονική του. Οφείλει την ονομασία του στις λεύκες που κυριαρχούσαν στην περιοχή και πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα από τα ομορφότερα χωριά των Κυκλάδων –ακόμη κι αν δεν είναι παραθαλάσσιο.

Γραφικά δρομάκια με ασπρισμένους αρμούς, λουλουδιασμένες αυλές και αρκετές εκκλησίες –οι περισσότερες χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα– στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του χωριού η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην πλατεία της οποίας λειτουργεί παραδοσιακό καφενείο που σερβίρει δροσιστική και πεντανόστιμη λεμονάδα.

Στα όσα, επίσης, αξίζει να επισκεφτεί κανείς το Λαογραφικό Μουσείο για ένα μικρό ταξίδι στον χρόνο και στη ζωή των αρχών του 20ου αιώνα

Ο οικισμός είναι παραδοσιακός, γι αυτό και η διέλευση των αυτοκινήτων απαγορεύεται. Η ίδρυσή του τοποθετείται χρονικά στον 15ο αιώνα και μέχρι σήμερα έχει μερικούς από τους τελευταίους ανεμόμυλους που διασώζονται στο νησί.

Πύργος, Σαντορίνη

Χωριό-κόσμημα, πόλος έλξεως για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, που αναζητούν την ηρεμία, τη φυσική ομορφιά και την ποιότητα σε καθετί. Ο Πύργος, που απέχει περίπου 5-10 λεπτά οδικώς από τα Φηρά, είναι σίγουρα το πιο αγαπητό χωριό του νησιού.

Το 1800 υπήρξε πρωτεύουσα της Σαντορίνης, ενώ σήμερα κατορθώνει, μέσα από την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, τις καμπύλες και τα πανέμορφα σοκάκια, τα ασβεστωμένα στενά και τα άπειρα εκκλησάκια με τους «ζωγραφιστούς» τρούλους, να διατηρήσει αναλλοίωτη την αίγλη του παρελθόντος.

Αξίζει να επισκεφθείτε τόσο την Κάναβα Δρόσου-Χρυσού, που μέσα από γλαφυρές αναπαραστάσεις σάς μεταφέρει στη «Σαντορίνη που έφυγε», όσο και το Καστέλι, στην κορυφή του λόφου. Πάνω από τον Πύργο υψώνεται ο Προφήτης Ηλίας, η ψηλότερη κορυφή του νησιού. Εάν θέλετε να απολαύσετε την ομορφότερη θέα του νησιού, απλώς επισκεφθείτε τον!


Πηγή