Το αβγό αποτελεί υπερτροφή αλλά πολλοί γονείς δεν ξέρουν ποια είναι η σωστή ποσότητα για να δίνουν στα παιδιά τους.
Ας δούμε όμως πρώτα τη διατροφική αξία του αβγού. Ένα μεγάλο αβγό έχει 70 θερμίδες και παρέχει διάφορες ποσότητες από 13 ουσίες, όπως βιταμίνη D, σίδηρο, ψευδάργυρο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και χολίνη. Περιέχει επίσης 6 γρ. υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και αντιοξειδωτικά!
Τα θρεπτικά συστατικά-κλειδιά που βρίσκονται στα αυγά, όπως η βιταμίνη D, η βιταμίνη Β12, το φυλλικό οξύ και το σελήνιο, έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη χρόνιων καταστάσεων, όπως η καρδιακή νόσος, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η έκπτωση της γνωσιακής λειτουργίας και συγγενείς ανωμαλίες.
Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συστήνει την συχνή κατανάλωση αυγών από τα παιδιά προκειμένου να ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Ως λογική ποσότητα θεωρείται η κατανάλωση 3 έως 5 αβγών την εβδομάδα με εξαίρεση τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά διότι η συχνή κατανάλωση αβγού μπορεί να ανεβάσει το λιπιδαιμικό του προφίλ λόγω χοληστερίνης.
Το αβγό είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, ειδικά για τα παιδιά που έχουν αναιμία. Ο σίδηρος βελτιώνει την πνευματική απόδοση, την μνήμη των μαθητών και προλαμβάνει τα μαθησιακά προβλήματα. Ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα αν το αβγό συνδυαστεί με χυμό φρούτων ή λαχανικών.
Πηγή