Δύο καταδυτικά πάρκα, αναμένεται να αποκτήσει στο προσεχές μέλλον, η Περιφέρεια Ηπείρου, βάζοντας έτσι ένα ακόμη λιθαράκι στην συντονισμένη προσπάθεια για προσέλκυση τουριστών.
Η πρόταση για την ίδρυση και λειτουργία καταδυτικών πάρκων κατατέθηκε στο interreg Ελλάδας Αλβανίας, προκειμένου να εκπονηθεί η μελέτη, η οποία αποτελεί το βασικότερο εργαλείο ώστε να προχωρήσει η συγκεκριμένη δράση.
Μέσω της μελέτης θα προκύψει η ακριβής χωροθέτηση των δύο καταδυτικών πάρκων που θα γίνουν στην Πάργα και τα Σύβοτα.
Σημειώνεται ότι τα καταδυτικά πάρκα, είναι περιζήτητα μεταξύ τουριστών που διψούν για καταδύσεις και εξερεύνηση του βυθού. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καταβάλλουν υψηλό αντίτιμο για να μπορέσουν να έχουν μια τέτοια χαρά.
Σύμφωνα με την τελευταία κοινή απόφαση, Καταδυτικό Πάρκο μπορεί να χαρακτηριστεί θαλάσσια περιοχή με τον αντίστοιχο αυτής πυθμένα.
Το συνολικό εμβαδόν της επιφάνειας του Πάρκου δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερο από δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μέγιστο βάθος πυθμένα εντός των ορίων του Πάρκου δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 50 μέτρα. Καταδυτικά Πάρκα απαγορεύεται να οριοθετούνται σε απόσταση μικρότερη των τριών ναυτικών μιλίων από κηρυγμένους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους.
Στα καταδυτικά πάρκα απαγορεύονται κάθε μορφή αλιείας, η σύλληψη της πανίδας και η συλλογή της χλωρίδας στην περιοχή του Πάρκου (παρά μόνο για ερευνητικούς σκοπούς), κάθε αθλητική ή άλλη θαλάσσια δραστηριότητα, καθώς και δραστηριότητες που παρακωλύουν τις καταδύσεις ή τη διαχείριση του Πάρκου.
Επιτρέπεται η πόντιση πλοίων, ναυαγίων, πλωτών ναυπηγημάτων ή άλλων τεχνητών κατασκευών για τη βελτίωση της υποθαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας ή της ελκυστικότητας του υποβρύχιου τοπίου.
epiruspost.gr