Μπορεί η Ελλάδα να είναι ιδιαίτερα φημισμένη για τις παραλίες της, αλλά διαθέτει επίσης απαράμιλλης ομορφιάς ποτάμια που προκαλούν δέος και θαυμασμό.

Ένας από αυτούς τους ποταμούς είναι ο Βενέτικος, στη Μακεδονία, στο νομό Γρεβενών. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Αλιάκμονα, πηγάζει από το Σμόλικα και ρέει ανατολικά. Περνάει μέσα από χαράδρες και πλούσια βλάστηση και τα νερά του στο μεγαλύτερο μέρος του είναι γαλαζοπράσινα, δημιουργώντας ένα ονειρικό σκηνικό, εκτός κι αν έχει βρέξει οπότε τα νερά είναι πιο θολά και γεμάτα λάσπη.

Ο Βενέτικος έχει πολλούς και σημαντικούς παραπόταμους, ενώ σε κάποιο σημείο σχηματίζει τις περίφημες «Πύλες του Βενέτικου», εκεί όπου τα κάθετα βράχια και τα βαθιά νερά του ποταμού γοητεύουν τους επισκέπτες και ιδιαίτερα τους φυσιολάτρες. Σε όλη τη διαδρομή του, εξάλλου, ο ποταμός σχηματίζει διάφορους βιότοπους με σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Ο ποταμός Βενέτικος αποτελεί αγαπημένο προορισμό όσων αγαπούν τα σπορ και συγκεκριμένα το ράφτινγκ και το καγιάκ, ενώ κατά τη διάρκεια μιας κατάβασης θα περάσει κανείς μέσα από μια μοναδική διαδρομή με ήρεμες κοιλάδες, φαράγγια και πυκνά δάση άγριας ομορφιάς. Ιτιές, φράξοι και πλατάνια είναι τα συνηθέστερα δέντρα δίπλα στο ποτάμι, ενώ έλατα και βελανιδιές ολοκληρώνουν το σκηνικό.

Εκτός από το όμορφο φυσικό τοπίο, αυτό που θα συναντήσει επίσης κανείς ακολουθώντας τη διαδρομή στο Βενέτικο κάνοντας ράφτινγκ είναι τα πολλά τοξωτά πέτρινα γεφύρια που αποτελούν πραγματικά στολίδια. Οι όχθες του γεφυρώνονταν στο παρελθόν από 19 γεφύρια, με τα περισσότερα εξ αυτών να σώζονται μέχρι σήμερα. Ένα από τα πιο φημισμένα είναι το γεφύρι της Πορτίτσας, κάτω από το χωριό Σπήλαιο, αλλά και το γεφύρι του Αζίζ Αγά. Το τελευταίο μάλιστα θεωρείται το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Μακεδονίας.

Αν είστε λάτρης της περιπέτειας και της παρθένας ομορφιάς που κρύβει η φύση τότε μια εκδρομή στην περιοχή θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω…

venetikos1venetikos2venetikos3venetikos5venetikos4

 

newsbeast.gr