Είναι κρυμμένο πίσω από τεράστιους βράχους, μέσα σε πυκνή βλάστηση, εκεί που, όμως, σκάει το κύμα. Είναι το Κυπαρίσσι, ένα παραθαλάσσιο και γραφικό χωριό της Λακωνίας, που για πολλά χρόνια ζούσε στην… απομόνωση.
Με τον Πάρνωνα να υψώνεται επιβλητικά από πάνω του και την άκρη του να βρέχεται από το Μυρτώο Πέλαγος, το Κυπαρίσσι και τη δεκαετία του ’70 ήταν απομονωμένο οδικά, αφού δεν υπήρχε δίκτυο. Ο λόγος για τον οποίο χτίστηκε σε αυτό το σημείο και είναι αθέατο από την παραλία, είχε να κάνει με την προστασία από τους πειρατές, που λυμαίνονταν τις ακτές της Πελοποννήσου. Όταν πέρασε ο κίνδυνος, οι κάτοικοι προχώρησαν στη δημιουργία κι άλλων παραθαλάσσιων οικισμών, όπως της Παραλίας και της Μητρόπολης.
Το Κυπαρίσσι πήρε τη σημερινή ονομασία του, λόγω των πολλών κυπαρισσιών, που βρίσκονται στην περιοχή. Είναι κτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης Κύφαντα, γνωστή για τα πηγαία νερά της. Μάλιστα, ήταν ένα από τα πιο γνωστά θεραπευτήρια της αρχαιότητας και λέγεται ότι οι ασθενείς έμπαιναν σε γούρνες που ήταν λαξευμένες στο βράχο, οι οποίες γέμιζαν με ιαματικό νερό που ανάβλυζε από το βουνό. Στην περιοχή σώζονται μέχρι σήμερα σπουδαία αξιοθέατα, όπως το Ασκληπιείο στο συνοικισμό Βρύση, το Βυζαντινό Κάστρο, στην περιοχή Καστέλλι, αλλά και η αρχαία πόλη των Κυφάντων.
Το γραφικό αυτό χωριό διαθέτει όμορφες παραλίες. Η πιο γνωστή είναι η Μεγάλη Άμμος, με λευκό βότσαλο και πεντακάθαρα νερά, ενώ λίγο πιο βόρεια βρίσκεται η Αγία Κυριακή, μία σχεδόν ερημική παραλία. Στον οικισμό της Παραλίας θα δείτε τα κουκλίστικα ασβεστωμένα παραδοσιακά σπίτια, που ακουμπούν στη θάλασσα.