Υλικά για 2 άτομα

4 φέτες ψωμί φρυγανισμένο ελαφρά
4 φέτες αβοκάντο
4 τρυφερά φύλλα μαρουλιού
4 αβγά
2 κουταλάκια λευκό ξίδι

Για την hollandaise

8 κουταλιές βούτυρο
3 κρόκοι αβγών
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι μουστάρδα ντιζόν
½ κουταλάκι αλάτι
Λίγο πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση

Γεμίζετε τα δύο τρίτα μιας μεγάλης κατσαρόλας με νερό, περιμένετε μέχρι να πάρει βράση και προσθέτετε το ξίδι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράζει. Ρίχνετε ένα-ένα τα αβγά μέσα περιμένοντας όμως να στερεοποιείται πρώτα το ένα και μετά να ρίχνετε το άλλο. Μόλις στερεοποιηθούν όλα σκεπάζετε την κατσαρόλα κα τα αφήνετε να μαγειρευτούν άλλα 4 λεπτά. Κατόπιν τα αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα. Βάζετε τους κρόκους του αβγού, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το πιπέρι και το αλάτι στον πολυκόφτη και τα χτυπάτε στη μεσαία ταχύτητα για 20-30 δευτερόλεπτα μέχρι να αποκτήσει το μείγμα των αβγών ανοιχτό χρώμα. Στη συνέχεια, λιώνετε το βούτυρο και το ρίχνετε σιγά-σιγά μέσα στο μείγμα συνεχίζοντας να ανακατεύετε. Αν θέλετε ρίχνετε επιπλέον λεμόνι ή αλάτι ανάλογα με την ένταση που θέλετε να έχει η γεύση του. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, το οποίο βάζετε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό (μπεν μαρί) και μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνεχώς με πολύ γρήγορο ρυθμό μέχρι η σάλτσα να αρχίζει να πήζει. Φρυγανίζετε το ψωμί και βάζετε από 2 φέτες σε ένα πιάτο, από πάνω στρώνετε μία φέτα μαρούλι και από μία φέτα αβοκάντο. Βάζετε και από ένα αβγό σε κάθε φέτα, περιχύνετε με τη σάλτσα και σερβίρετε.

Πηγή