Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 50΄

Ο σεφ Νίκος Καραθάνος προτείνει να σερβίρουμε την μπολονέζ όχι με μακαρόνια ή με ρύζι, αλλά πάνω σε σουβλακόπιτες, που, αν θέλουμε, τις τυλίγουμε κανονικά σαν σουβλάκια – μια πρωτότυπη ιδέα που θα λατρέψουν τα παιδιά. Αν σας φαίνεται πολύ λιπαρός ο συνδυασμός κιμά-κασεριού, χρησιμοποιήστε ένα άλλο, όξινο τυρί, π.χ. μια σκληρή γίδινη φέτα.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
  • 3 ντοματάκια ολόκληρα κονσέρβας, πολτοποιημένα
  • τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 4 μεγάλες πίτες για σουβλάκια ή 8 μικρές
  • 200 γρ. κασέρι της αρεσκείας μας, τριμμένο (ή, αν  προτιμάμε, κάποιο όξινο τυρί, π.χ. σκληρή γίδινη φέτα)

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά για περίπου 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντάς τον συνεχώς μέχρι να ροδίσει και να γίνει «σπυρωτός».

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον πελτέ, την κανέλα, το θυμάρι και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Ρίχνουμε 250 ml νερό, μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να γίνει ο κιμάς.

Προσθέτουμε τα ντοματάκια κονσέρβας, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας, σκορπίζουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Παράλληλα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στη λειτουργία του αέρα. Βάζουμε στη σχάρα του φούρνου τις πίτες και τις ζεσταίνουμε για περίπου 3 – 4 λεπτά.
Βάζουμε τις πίτες στα πιάτα, μοιράζουμε από πάνω τον κιμά, σκορπίζουμε το τυρί και σερβίρουμε.

➔ Συνοδεύουμε με γιαούρτι και μπρόκολο βραστό ή στον ατμό.

kathimerini.gr

Πηγή