Υλικά
240 ml ελαιόλαδο
240 ml σπορέλαιο
2 πορτοκάλια, τον χυμό τους
1 πορτοκάλι, το ξύσμα τους
150 γρ. ζάχαρη
1 κ.γλ. κανέλα
120 ml κονιάκ
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. ξηροί καρποί (όπως καρύδια, φιστίκια Αιγίνης, μακαντέμια), τριμμένοι
Για το σιρόπι
700 ml νερό
500 γρ. ζάχαρη
500 γρ. μέλι
1 ξύλο κανέλας
1 πορτοκάλι, την φλούδα του
Διαδικασία
1. Βάλτε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού. Βράστε για περίπου 7 λεπτά. Μόλις περάσουν, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα σας να κρυώσει.
2. Στη συνέχεια βάλτε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα σας. Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί.
3. Ανακατέψτε, αν θέλετε, το μείγμα με τα χέρια σας αλλά προσέξτε μην το ζυμώσετε πολύ.
4. Κόψτε κομμάτια από την ζύμη και πλάστε τα μελομακάρονά σας. Έπειτα βάλτε τα σε ταψί, αφού τοποθετήσετε λαδόκολλα.
5. Πριν τα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για περίπου 30 λεπτά ή έως ότου ροδίσουν, χαράξτε τα με το πιρούνι.
6. Όσο είναι ακόμα ζεστά περάστε τα, ανά δόσεις για 2-3 λεπτά από το κρύο σιρόπι και από τις δύο πλευρές και έπειτα ακουμπήστε τα σε μια πιατέλα.
7. Αν θέλετε περιχύστε τα με λίγο μέλι και τους τριμμένους ξηρούς καρπούς.