Τέσσερα βασικά προγράμματα του ΟΑΕΔ, που αναμένεται να δημιουργήσουν 49.000 νέες θέσεις εργασίας και να ανακουφίσουν μεγάλο κομμάτι της των ανέργων προετοιμάζει πυρετωδώς το υπουργείο Εργασίας.

Οι προκηρύξεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σταδιακά μέχρι τα τέλη Μάη και στόχος του Οργανισμού αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης και να μειώσουν τα ποσοστά της ανεργίας που τον Δεκέμβρη έδειξαν για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες ότι πήραν και πάλι την «ανηφόρα».

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη ξεκίνησαν οι αιτήσεις για νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ανέργους 18-29 ετών που αφορά την επιδότηση μέχρι 17.000 ευρώ για τη δημιουργία επιχείρησης. 

Τα προγράμματα ωστόσο που θα ακολουθήσουν αφορούν αποκλειστικά τη δημιουργία νέων μισθωτών θέσεων σε δομές Κοινωφελούς Εργασίας και σε διάφορες υπηρεσίες των ΟΤΑ αλλά και του Δημοσίου. Ειδικότερα πρόκειται για:

  • Το πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για 36.500 ανέργους.
  • Το πρόγραμμα απασχόλησης για 2.000 μακροχρόνια ανέργους σε Δημόσιο & ΟΤΑ
  • Προγράμματα κοινωφελούς για απασχόληση 5.000 ανέργων στη δασοπροστασία
  • Πρόγραμμα για 5.500 πτυχιούχους άνεργους.

Δείτε αναλυτικά τα τέσσερα προγράμματα και το χρόνο έκδοσης των προκηρύξεων: 

Κοινωφελής εργασία για 36.500 ωφελουμένους

Μέχρι τις 15 Φερβουαρίου σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, θα εκδοθεί η προκήρυξη του νέου μεγάλου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας που θα αφορά την πρόσληψη 36.500 ανέργων σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και σε 37 υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας με την έκδοση της προκήρυξης θα οριοθετηθεί και ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, από το βήμα της Βουλής είχε ανακοινώσει ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο. 

Το πρόγραμμα θα αφορά την υπογραφή 8μηνων συμβάσεων και σε αυτό θα ενταχθούν εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ηλικίας έως 67 ετών. Παράλληλα θα περιλαμβάνει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 120 ωρών, το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης εφ’ όσον οι ωφελούμενοι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα επιλέξουν να συμμετάσχουν στην κατάρτιση.

 Τα αντικείμενα της θεωρητικής κατάρτισης δύναται να είναι χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σε τρία επίπεδα γνώσεων (στοιχειώδεις, βασικές και προχωρημένες) με δυνατότητα πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων πληροφορικής που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης. Η πιστοποίηση πραγματοποιείται μέσω εξετάσεων τις οποίες διενεργούν Φορείς Πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή/ και διεθνώς.

Η ημερήσια αμοιβή θα διαμορφωθεί στα 21,84 ευρώ, ενώ η μηνιαία έως τα 546 ευρώ. Οι άνεργοι που θα υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν από έναν έως τρεις Δήμους για μία και μόνο ειδικότητα.

Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ειδικότητες υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπως διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών, μαγείρων, κηπουρών και γενικών καθηκόντων. Παράλληλα θα υπάρξουν και άλλες ειδικότητες προκειμένου να καλυφθούν όλες οι απαιτήσεων των Φορέων.

Το νέο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε στοχευμένα έργα των δήμων και φορέων που θα αποσκοπούν κατά βάση στη βελτίωση της καθημερινότητας σε τοπικό επίπεδο, όπως ενδεικτικά, τη συντήρηση και αναβάθμιση μικρών υποδομών, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους, την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.

Μοριοδότηση:

Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται σε πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα με βάση τα ακόλουθα κριτήρια επιλογής και κατάταξης:

  1. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης ανεργίας, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες: 1 μόριο ανά μήνα, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών
  2. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/ης συζύγου: 1 μόριο ανά πλήρη μήνα
  3. Αναπηρία ωφελουμένου σε ποσοστό 50% και άνω: 15 μόρια
  4. Ηλικία 18 έως 29 ετών:15 μόρια
  5. 30 έως 44 ετών: 25 μόρια
  6. 45 έως 54 ετών: 35 μόρια
  7. 55 ετών και άνω: 45 μόρια
  8. Αριθμός ανηλίκων τέκνων: 10 μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο
  9. Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω: 10 μόρια
  10. Δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ): 35 μόρια
  11. Ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020: 20 μόρια
  12. Εντοπιότητα: 20 μόρια

Κριτήρια

Η επιλογή των υπαλλήλων αναμένεται να γίνει στη βάση εννέα συγκεκριμένων κριτηρίων που ακολουθήθηκαν και σε προηγούμενες προκηρύξεις. Ειδικότερα:

1. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

2. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.

3. Αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω.

4. Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό.

6. Αριθμός ανήλικων τέκνων.

7. Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

8. Ιδιότητα δικαιούχου του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).

9. Ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις «Προώθησης της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα» της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Προσλήψεις 2.000 ανέργων σε Δημόσιο & ΟΤΑ

Την απασχόληση ωφελουμένων ηλικίας 55 έως 67 ετών θα προβλέπει συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 2.000 ανέργους που βρίσκεται υπό επεξεργασία από τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα γίνεται επιδότηση της πρόσληψης, η οποία θα ανέρχεται έως και τα 600 ευρώ τον μήνα σε φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου και επιχειρήσεις των ΟΤΑ.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου με τη δεύτερη ημερομηνία να θεωρείται πιο πιθανή.

Η διάρκεια της δράσης ορίζεται στους 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους δώδεκα μήνες, ύστερα από αίτηση που θα υποβάλει η δικαιούχος επιχείρηση εντός τριάντα ημερολογιακών ημερών από τη λήξη του 12μήνου απασχόλησης.

Οι ωφελούμενοι θα πρέπει:

α) να είναι μακροχρόνια εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, ηλικίας 55-67 ετών (να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος και το 67ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα) κατά την υπόδειξη τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 και μέχρι την πρόσληψή τους.

β) να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να διαθέτουν συμπληρωμένο ΑΣΔ.

γ) να είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. (ν. 2431/1996), Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητα τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958).

Πού απευθύνεται το πρόγραμμα:

1) σε επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του δημοσίου τομέα και

2) σε επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού (δήμων και Περιφερειών).

Τα κριτήρια κατάταξης των ωφελουμένων είναι τα ακόλουθα:

α) χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 24 μήνες,

β) ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό,

γ) μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών,

δ) διδακτορικός τίτλος σπουδών,

ε) εγγραφή στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ και

στ) ιδιότητα του δικαιούχου Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Πρόγραμμα για 5.000 ανέργους στη δασοπροστασία

Το πρόγραμμα θα αφορά την πρόσληψη 5.000 ανέργων για την αντιπυρική προστασία των δασών. Η προκήρυξη αναμένεται να βγει στον «αέρα» τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, προβλέπεται η πρόσληψη περίπου 5.000 ανέργων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.

Η τοποθέτηση ανέργων αφορά εργασία διάρκειας οκτώ μηνών στην προστασία των δασών. Θα υπάρχει διαδικασία μοριοδότησης, από την οποία θα προκύπτουν οι τελικοί ωφελούμενοι, μέσα από το μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ. Οι άνεργοι θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για να ενταχθούν στη λίστα επιλογής δικαιούχων.

To πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους:

• Η συγκεκριμένη δράση καταρτίζεται από τη Γενική Γραμματεία Κοινοτικών και Άλλων Πόρων.

• Η δράση απευθύνεται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των Περιφερειών της χώρας.

• Στόχος είναι να επανασυνδεθούν οι μακροχρόνια άνεργοι και άλλες ευάλωτες ομάδες με την αγορά εργασίας. Επίσης, να βελτιωθεί η οικονομική κατάστασή τους, με την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, να υπάρξει σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να προστατευθούν τα δάση από τις πυρκαγιές.

• Σε ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις η χρονική διάρκεια του προγράμματος μπορεί να παραταθεί κατά ένα μήνα και 15 ημέρες, πέραν του οκταμήνου που ισχύει για όλους τους ωφελούμενους.

Πρόγραμμα για 5.500 πτυχιούχους

Στην δημιουργία νέου προγράμματος ανάλογου με αυτό που τρέχει των 5.500 πτυχιούχων στους δημόσιους φορείς αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να μην δώσει παράταση του προηγούμενου προγράμματος και να μην ανανεώσει τις συμβάσεις και να προχωρήσει στην κατάρτιση νέου. Το πρόγραμμα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί είτε στα τέλη Μάη, είτε στις αρχές Ιουνίου. 

Το πρόγραμμα θα αφορά την πρόσληψη πτυχιούχων ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς. Οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου ειδικού προγράμματος,  θα υπηρετήσουν σε υπηρεσίες όπως EKEA, ΕΦΚΑ, Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών, Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Περιφερειακή Διεύθυνση Μη Μισθωτών, Αποκεντρωμένη Διοίκηση/Τμήμα Διεύθυνσης Υδάτων, ΟΑΕΔ, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, κ.ά., σε όλη την Ελλάδα.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα εργαστούν για 12 μήνες. Οι ακαθάριστες μηνιαίες αμοιβές τους θα είναι:

α) για την κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης έως τα 1.040 ευρώ,

β) για την κατηγορία τεχνολογικής εκπαίδευσης έως τα 990 ευρώ, ενώ για ωφελούμενους οι οποίοι διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο ή διδακτορικό δίπλωμα, οι ανωτέρω αποδοχές προσαυξάνονται, μηνιαίως, κατά 50 ευρώ ή 100 ευρώ, αντίστοιχα.

 

 

 

Πηγή