Σίγουρα θα έχεις ακούσει και μπορεί να έχεις αναφερθεί και εσύ στην Μαρία την Πενταγιώτισσα. Πιθανόν, όμως, χάριν αστεϊσμού χωρίς να ξέρεις ποια πραγματικά είναι. Καιρός να μάθεις και την ιστορία της αλλά και ποιο ελληνικό χωριό τής χάρισε το όνομά του. Καθώς το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία Δασκαλοπούλου.

Το χωριό της, όπως εξηγεί το exploringgreece.tv, βρίσκεται στην Ορεινή Φωκίδα και λέγεται Πενταγιοί. Για την ίδια έχουν γραφτεί πολλά και ειπωθεί ακόμη περισσότερα καθιστώντας την πλέον ένα θρύλο που απασχόλησε έντονα το χώρο της τέχνης.

Ποια ήταν η Μαρία η Πενταγιώτισσα

Η Μαρία Πενταγιώτισσα από την Φωκίδα φέρεται ότι γεννήθηκε το ιστορικό 1821. Όσον αφορά την οικογενειακή της κατάσταση, λέγεται ότι ήταν γραμματοδιδάσκαλος και γι’ αυτό είχε και η ίδια το επίθετο Δασκαλοπούλου. Σε δημοτικό τραγούδι μάλιστα της αποδίδεται ο χαρακτηρισμός δασκαλοπούλα. Η Μαρία η Πενταγιώτισσα ξεχώρισε σε νεαρή ηλικία όχι μόνο για την ομορφιά της αλλά και για την δυναμικότητά της που, όπως ήταν λογικό, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην ήδη πολύ συντηρητική κοινωνία του χωριού στο οποίο γεννήθηκε.

Και μπορεί να τα αποδέχτηκε όλα η τοπική κοινωνία που ζούσε σε νεαρή ηλικία αλλά ένα ήταν που δεν μπόρεσε να της… συγχωρέσει. Και δεν ήταν άλλο από τις πολλές ερωτικές σχέσεις που φέρεται να είχε συνάψει η ίδια. Ο θρύλος λέει ότι ήταν τόσοι πολλοί κάποια στιγμή οι εραστές της ώστε προήλθαν συγκρούσεις και ξυλοδαρμοί.

Το δημοτικό άσμα της εποχής αναφέρει χαρακτηριστικά:

Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια
και στης Μαρίτσας την ποδιά σφάζονται παληκάρια
Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, μωρή δασκαλοπούλα, εσύ τα ΄καμες ούλα!

Όλες αυτές οι ερωτικές σχέσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να γραφτεί ένα δράμα. Ένα δράμα που κόστισε τη ζωή του ίδιου της του αδερφού. Λέγεται, λοιπόν, ότι είχε συνάψει σχέση κρυφά με έναν νέο του χωριού και όταν το έμαθε ο αδερφός της αντέδρασε άσχημα. Μετά από μια σύγκρουση, ο αδερφός της δολοφονείται από τον νεαρό με την ίδια να θεωρείται ηθική αυτουργός. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ συνελήφθη στα βουνά από τη χωροφυλακή, όταν ήρθε η ώρα να δικαστεί, αθωώθηκε από μεροληψία των ενόρκων “θελχθέντων από την ωραιότητά της”. Άλλος θρύλος λέει ότι την πίεση για αθώωση άσκησε ο γιος ενός εκ των ενόρκων ο οποίος ήταν εραστής της.

Τα επόμενα χρόνια και μετά τα τραγικά συμβάντα παντρεύτηκε τον χήρο Γεώργιο Αρμάο από ένα διπλανό χωριό, του μεγάλωσε τα τέσσερα παιδιά και πέθανε το 1885 όταν ήταν 64 ετών.

Το ελληνικό χωριό που έδωσε το όνομά του στην Μαρία Πενταγιώτισσα

Οι Πενταγιοί είναι, λοιπόν, το χωριό που λίγοι ξέρουν ότι έδωσε το όνομά του στην Μαρία Δασκαλοπούλου. Είναι χτισμένο στην Φωκίδα κοντά στα 1.000 μέτρα υψόμετρο. Διαθέτει μια εκπληκτική θέα προς την κορυφογραμμή των Βαρδουσίων. Η Πενταγιού όπως συνηθίζουν να αποκαλούν το χωριό οι κάτοικοι ιδρύθηκε το 16ο αιώνα. Το όνομά του χωριού θεωρείται ότι προήλθε από τους πέντε προστάτες αγίους του. Άλλοι λένε ότι ονομάζεται έτσι από τους πέντε δρόμους που ξεκινούν ακτινωτά από αυτό.

Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί ένα ξεχωριστό ελληνικό χωριό και για την ομορφιά του αλλά και για τους θρύλους που το συνοδεύουν. Αν βρεθείς στο χωριό εκτός από τα άλλα αξιοθέατα που θα δεις, μπορείς να δεις και το αρχοντικό της Μαρίας της Πενταγιώτισσας. Όπως επίσης και του νεαρού εραστή της που έγινε ο δολοφόνος του αδερφού της.

Αν σκέφτεσαι να κάνεις την εξόρμησή σου εκεί, μην ανησυχείς για τη διαμονή σου καθώς το χωριό διαθέτει αρκετούς προσεγμένους ξενώνες για όλα τα γούστα.

Πηγή