Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018, 07:23
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Λόρα Ιανότι του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Pediatrics της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή στο Εκουαδόρ.
Οι επιστήμονες είχαν χωρίσει 160 παιδιά ηλικίας έξι έως εννέα μηνών σε δύο ομάδες των 80 ατόμων: η μία έτρωγε ένα αυγό τη μέρα επί έξι μήνες (μελάτο, βραστό ή σε άλλη μορφή), ενώ η άλλη δεν έτρωγε καθόλου αυγά.
Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έτρωγαν αυγά ήταν ψηλότερα και είχαν μεγαλύτερο βάρος. Η πιθανότητα το παιδί να έχει καθυστερημένη ανάπτυξη και να είναι λιποβαρές ήταν μειωμένη κατά 47% και 74% αντίστοιχα.
«Τα αυγά συνήθως είναι φθηνά και εύκολο να βρεθούν. Αποτελούν επίσης καλή πηγή θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη των μικρών παιδιών και έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη μειωμένη ανάπτυξη που εμφανίζουν πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο» δήλωσε η Ιανότι, η οποία είναι ειδικός σε θέματα παιδικής διατροφής.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά δεν υπήρξαν τέτοια περιστατικά.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 155 εκατομμύρια παιδιά έως πέντε ετών παρουσιάζουν καθυστερημένη ανάπτυξη, δηλαδή έχουν ύψος μικρότερο από το κανονικό για την ηλικία τους. Τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι κρίσιμα για το κατοπινό ύψος του. Αν το παιδί έχει εξ αρχής καθυστερημένη ανάπτυξη, αυτή είναι συνήθως μη αναστρέψιμη αργότερα.
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.
comments powered by Disqus
Πηγή