Ταξιδεύοντας με αεροπλάνο πάντα υπάρχει ένα μικρό χτυποκάρδι και μια ιδέα άγχους, απόδειξη ότι σχεδόν κανένας δεν μπορεί να απολαύσει έτσι όπως ακριβώς θέλει ένα τέτοιο ταξίδι. Κλείνοντας, λοιπόν, το εισιτήριό σας, σίγουρα σας δημιουργείται η απορία ποια θέση είναι ασφαλέστερη.

Αρκετοί αγχώδεις και νευρικοί επιβάτες, μάλιστα, κάθε φορά που επιβιβάζονται σε ένα αεροπλάνο και κατά την διάρκεια του ταξιδιού σκέφτονται τα χειρότερα, παρόλο που το αεροπλάνο θεωρείται το ασφαλέστερο μέσο και τέτοια δυστυχήματα δεν παρατηρούνται αρκετά συχνά.

Ποια θέση, λοιπόν, εγγυάται ότι θα τα καταφέρουν και θα επιζήσουν από την πτώση του; Στο μπροστά ή στο πίσω μέρος του αεροπλάνου, πάνω ακριβώς στο φτερό ή δίπλα στην έξοδο κινδύνου, στο διάδρομο ή στο παράθυρο;

1_edit

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Conde Nast Traveler, του κορυφαίου ταξιδιωτικού περιοδικού και portal διεθνώς, και χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί θέσεων, ερευνητές έχουν οδηγηθεί σε κάποια καίρια και χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το θέμα.

Έτσι, μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2007 από την Popular Mechanics (ιστοσελίδα και περιοδικό που ασχολείται με θέματα τεχνολογίας με εξειδικευμένους συντάκτες) με στοιχεία όλων των πτήσεων που πέσανε στην Αμερική από την δεκαετία του 1970, οι ειδικοί καταλήξανε στο συμπέρασμα ότι οι θέσεις στο πίσω μέρος του αεροπλάνου είναι ασφαλέστερες. Μάλιστα, η εκτίμησή τους σχετικά με την βιωσιμότητα των επιβατών στις συγκεκριμένες θέσεις άγγιζε το 69%, σε αντίθεση με το 49% εκείνων που κάθονται στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και το Time την περασμένη χρονιά, συγκεντρώνοντας και επεξεργαζόμενο στοιχεία από τη βάση δεδομένων αεροπορικών ατυχημάτων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Με βάση αυτά, λοιπόν, το περιοδικό εκτιμά ότι οι μεσαίες και προς τα πίσω θέσεις ενός αεροπλάνου είναι πιθανότερο να διατηρήσουν την ζωή των επιβατών, με 32% ποσοστό θνησιμότητας.

139496111_1480671173Σε αντίθεση, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι χειρότερες και πιο επικίνδυνες θέσεις ενός αεροπλάνου αποδεικνύονται εκείνες που βρίσκονται στη μεριά του διαδρόμου στο μέσον του αρεοπλάνου, με ποσοστά θνησιμότητας 44%. Τέλος, μία έρευνα που διενεργήθηκε το 2011 από το Πανεπιστήμιο του Greenwich κατέληξε, και μάλλον αναμενόμενα, πώς όσοι κάθονται κοντά στις εξόδους κινδύνου είναι πιθανότερο μετά από μία πτώση (σε περίπτωση που δεν είναι σφοδρή) να καταφέρουν να αποδράσουν και να επιζήσουν.