«Μπάνια στην Αιδηψό», «ιαματικά λουτρά στην Ικαρία»… Φράσεις που έχουμε ακούσει από ηλικιωμένους, καθώς επικρατούσε παλιότερα η άποψη ότι οι ιαματικές πηγές είναι μόνο γι’ αυτούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα… γηρατειά τους. Σήμερα, ο ιαματικός τουρισμός είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος οικονομικός κλάδος παγκοσμίως και η Ελλάδα παίζει ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς διαθέτει 753 ιαματικές πηγές που καλύπτουν όλο το φάσμα των θεραπειών.
Οι ειδικοί πλέον υποστηρίζουν ότι οι ιαματικές πηγές είναι για όλους, κι όχι μόνο για τους ηλικιωμένους. Το ενδιαφέρον μεγαλώνει για τα ευεργετικά αποτελέσματα που μπορούν να έχουν σε ασθενείς και υγιή άτομα, όλων των ηλικιών.
Η Ιαματική Ιατρική αποτελεί εναλλακτική προσέγγιση της Κλασικής Ιατρικής ως συμπληρωματικό θεραπευτικό σχήμα στην επιλογή των θεραπόντων γιατρών, αντιπροσωπεύοντας την καθιερωμένη στο εξωτερικό Κλινική Υδροθεραπεία και Ιατρική Κλιματοθεραπεία, γνωστές ειδικότητες που υπήρχαν και στην Ελλάδα έως και το 1952. Σε συνδυασμό με το εξαίρετο βιοκλίμα, το φυσικό κάλλος, τη φημισμένη μεσογειακή διατροφή, την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, αλλά και τη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής, η Ελλάδα μπορεί να προωθήσει συντονισμένα τον «Τουρισμό των τεσσάρων εποχών» με πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Θεραπευτική δράση των ιαματικών πηγών
Η θεραπευτική δράση των ιαματικών πηγών οφείλεται στις χημικές ιδιότητες των μεταλλικών στοιχείων και κυρίως των ιχνοστοιχείων, που εμπεριέχονται στα ιαματικά νερά υπό μορφή διαλυμένων αλάτων και αερίων. Τα σπουδαιότερα χημικά στοιχεία είναι: θείο, νάτριο, χλώριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος, βρώμιο, βόριο, ιώδιο και σελήνιο, ενώ οι φυσικές ιδιότητες των ιαματικών μεταλλικών νερών είναι η θερμοκρασία, η ηλεκτρική αγωγιμότητα, η ραδιενέργεια και το σύνολο των διαλυμένων αλάτων.
Η ιαματική λουτροθεραπεία, μέχρι σήμερα, είχε εμπειρική υπόσταση, με τη βοήθεια, όμως, της επιστημονικής τεκμηρίωσης της θερμικής, μηχανικής και, ειδικότερα, της χημικής δράσης των ιαματικών φυσικών πόρων, αναδείχτηκε ως ιαματική ιατρική, μία συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος στη θεραπευτική γκάμα της Κλασικής Ιατρικής.
Ιαματικές πηγές στην Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν έχει αναδείξει τη δυναμική των ιαματικών πηγών όπως έχουν καθιερώσει άλλες χώρες, παρότι διαθέτει 753, εκ των οποίων οι 82 είναι ενεργές και οι 36 αναγνωρισμένες με ΦΕΚ.
Οι ιαματικές πηγές επιμερίζονται ανά περιφέρεια:
- Στερεά Ελλάδα 156,
- Μακεδονία 115,
- Πελοπόννησος 114,
- Θεσσαλία 57,
- Ήπειρος 57,
- Θράκη 25,
- Νησιά 229, εκ των οποίων οι 100 βρίσκονται στην Κρήτη για ποσιθεραπεία.
Οι υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις ανήκουν οι 38 στους δήμους, οι 37 σε ιδιώτες και οι 7 στο κράτος.
Η ιαματική ιατρική στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη υπάρχουν 1.400 κέντρα ιαματικής ιατρικής και ευεξίας που λειτουργούν υπό μορφή Health Resort, τα οποία επισκέπτονται εκατομμύρια ασθενείς απ’ όλο τον κόσμο, αναζητώντας ιατρική φροντίδα, έξω από τα εθνικά τους σύνορα, συμμετέχοντας σε ιδιωτικά και δημόσια προγράμματα υγείας. Οι Ευρωπαίοι πραγματοποιούν ετησίως 2,6 εκατομμ. ταξίδια για λόγους υγείας σε συνδυασμό με τις διακοπές τους, στο πλαίσιο του Τουρισμού Υγείας, ενώ, σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιούνται 40 εκατομμ. ταξίδια περίπου, το 4% δηλαδή της τουριστικής αγοράς.