Το ποσό της αποζημίωσης που μπορούν να λαμβάνουν οι συγγενείς των θυμάτων, από το Επικουρικό Κεφάλαιο ασφαλιστικών εταιρειών, στις περιπτώσεις θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων, κρίνεται από τον Άρειο Πάγο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο εισηγητής τάχθηκε κατά της θέσπισης του ανώτατου πλαφόν των 6.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος 40092/2012 για το Επικουρικό Κεφάλαιο ασφαλιστικών εταιρειών, το οποίο χαρακτήρισε αντισυνταγματικό.
Το συγκεκριμένο ανώτατο πλαφόν τέθηκε το 2012, λόγω του κινδύνου βιωσιμότητας που υπάρχει για το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων, το οποίο παρουσιάζει έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ.
Το Επικουρικό Κεφάλαιο, το οποίο είναι υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης, αποζημιώνει τα θύματα ή τους συγγενείς τους, στις περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων, εφ #39;όσον η ασφαλιστική εταιρεία κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, ανακληθεί η άδεια λειτουργία της ή το αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστο ή είναι αγνώστων στοιχείων.
Τη συνταγματικότητα του νόμου έχει υποστηρίξει, με παρέμβασή της στον Άρειο Πάγο, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, ενώ αντίθετα, υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου τάχθηκαν, με παρεμβάσεις τους, διάφοροι Δικηγορικοί Σύλλογοι.
Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.