28 Φεβρουαρίου του 2024. Ένας χρόνος μετά την τραγωδία των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε 57 συμπολίτες μας. Χιλιάδες έχουν κατακλύσει την πλατεία Συντάγματος.

Διαδηλωτές βουτούν πινέλα σε κόκκινη μπογιά και γράφουν μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη τα ονόματα των 57 θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, ως φόρο τιμής στο νήματα της ζωής που κόπηκαν ξαφνικά, άδικα πριν από έναν χρόνο.

Μεταξύ αυτών και ο Παύλος Ασλανίδης που γράφει το όνομα του γιου του Δημήτρη.

Μέχρι αργά το βράδυ, πολίτες συγκεντρώνονται μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιωτη και στέκονται σιωπηλοί μπροστά στα ονόματα των 57 θυμάτων της εθνικής τραγωδίας.

Λίγες ώρες μετά, συνεργείο του Δήμου Αθηναίων σβήνει τον τραγικό κατάλογο των ονομάτων, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Δεν ήξεραν τι έσβηναν

Το Φρουραρχείο της Βουλής, όπως κάνει κάθε φορά μετά από διαδηλώσεις, ζητά από τον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων να καθαριστεί ο χώρος περιμετρικά της Βουλής.

Το αίτημα γίνεται χωρίς καμία ενσυναίσθηση. Κανενός είδους ευαισθησία. Τα ονόματα των 57 ανθρώπων που έχασαν άδικα την ζωή τους σβήνονται σαν μουτζούρα.

Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι κανείς δεν γνώριζε τι ήταν γραμμένο μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Πηγές του Φρουραρχείου αναφέρουν:

«Ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημέρωσε το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου πως υπάρχουν συνθήματα γραμμένα μπροστά από το Μνημείο και σε άλλα σημεία και κατ’ εντολή του Φρούραρχου ζήτησαν να σβηστούν όλα όπως συνηθίζεται, χωρίς να έχουν εικόνα ακριβώς τι ανέγραφαν τα συνθήματα. Η τελική απόφαση για τους χώρους εκτός Βουλής δεν είναι ευθύνη του Φρουραρχείου».

«Δεν γνωρίζαμε», ήταν και η απάντηση απλό τον Δήμο της Αθήνας με τον Χάρη Δούκα αλλά και την αρμόδια αντιδήμαρχο, Ρωξάνη Μπέη, να ζητούν συγνώμη απλό τις οικογένειες των θυμάτων.

«Το εν λόγω συνεργείο καθαριότητας, ενήργησε μετά από πρόσκληση του Φρουράρχου της Βουλής, χωρίς καμία ενημέρωση στην αρμόδια Δημοτική Αρχή. Είναι απαράδεκτο. Ζητάμε ξανά συγνώμη και από τις οικογένειες των θυμάτων αλλά και από τους πολίτες που χθες προέβησαν σε αυτή την κίνηση υψηλού συμβολισμού», είπε η αντιδήμαρχος.

«Μια συγνώμη δεν αρκεί. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα εισηγηθώ τη δημιουργία μνημείου για τα θύματα των Τεμπών»«, ανέφερε ο Χάρης Δούκας.

Αποστάσεις απλό το γεγονός κράτησαν και οι εργαζόμενοι στον Δήμο.

«Η αποτρόπαιη πράξη της πλατείας Συντάγματος δεν πρέπει να συσχετιστεί με εργαζόμενους αφού όλοι μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε ότι η εντολή ήρθε από αλλού. Ας υπάρξει μια φορά παραδοχή της ευθύνης σε αυτή τη χώρα», ανέφερε η Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθηναίων.

«Τα ονόματα θα μείνουν εδώ…»

Αργά το μεσημέρι φοιτητές παίρνουν ξανά τα πινέλα και την ίδια κόκκινη μπογιά.

«Όταν γράφτηκαν αυτά τα ονόματα η κυβέρνηση έσπευσε να τα σβήσει. Σπείρουν τη λήθη θέλουν να ξεχάσουμε, δεν μας αφήνουν να θυμόμαστε τους νεκρούς μας», ακούγεται από την ντουντούκα.

«Τα ονόματα θα έπρεπε να μείνουν γραμμένα εδώ μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη», λένε με μια φωνή.

«Σβήνοντας αυτά τα ονόματα νομίζουν ότι μπορούν να σβήσουν την ανάμνηση τον πόνο των οικογενειών; Είναι απαράδεκτο», είπε μία φοιτήτρια.

«Δεν πέρασε καν ένα 24ωρο αυτό είναι ντροπή και θεωρώ ότι είναι ντροπή δεν ξέρω πώς ξυπνάνε, πώς κοιμούνται, δεν ξέρω τι κάνουν στην καθημερινότητά τους. Θα έπρεπε να ντρέπονται», είπε μία ακόμη.

Σύγκρουση για τις ευθύνες

«Δεν πρέπει να υπάρχουν αναπάντητη τα ερωτήματα, υπάρχουν καταγγελίες των συγγενών και η Δικαιοσύνη οφείλει να τις εξετάζει», τονίζει το Μέγαρo Μαξίμου, εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το πανό στην πρόσοψη της Κουμουνδούρου για τα Τέμπη.

«Λες και κάνουν καμπάνια στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων αυτά που είδαμε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα πράγματα είναι χυδαία ειδικά αν τα δει κανείς σε αντιπαράθεση με χαρούμενες σέλφι του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει καμία, μα καμία πρόθεση συγκάλυψης. Είμαστε αυτοί οι οποίοι ζητάμε από την πρώτη στιγμή να αποδοθούν ευθύνες, όπου κι αν αυτές πρέπει να αποδοθούν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Ο αγώνας των οικογενειών των θυμάτων για Δικαιοσύνη παραμένει, το Reuters αποκαλύπτει πως ο φόβος είναι ακόμα εδώ, καθώς τίποτα δεν έχει κάνει η κυβέρνηση, εκτός από μπάζωμα των στοιχείων και κάθε φωνής διαμαρτυρίας», έγραψε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Σε ένα κανονικό κράτος θα είχαν ήδη τιμωρηθεί οι υπεύθυνοι», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης.

«Ο ευρωπαίος εισαγγελέας έλεγε ακριβώς τις ευθύνες των υπουργών που διαχειρίστηκαν την 717 θα πρέπει να είχε γίνει προανακριτική, όπως πρότεινε το ΠΑΣΟΚ. Ξεκινήσαμε μια κουβέντα 30 χρόνια πριν για να διαχύσουμε τις ευθύνες σε διαχρονικές παθογένειες για να μην την πληρώσουν τα γαλάζια παιδιά και ο κ. Καραμανλής».

Ευθύνες στον φρούραρχο αποδίδει και το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του.

«Η σπουδή που επέδειξε το Φρουραρχείο της Βουλής είναι απολύτως καταδικαστέες και αναντίστοιχες με το συλλογικό αίσθημα και αίτημα για δικαίωση των θυμάτων και του αγώνα των οικογενειών τους».

«Το ζήτημα της συγκάλυψης ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή. ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν ευθύνες και οι υπουργοί τους. Εγώ να συμφωνήσω απόλυτα ότι κάποιος μπορεί να έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη γι’ αυτήν την τραγωδία», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η δικογραφία του Εφέτη Ανακριτή Λάρισας βρίσκεται στη διάθεση των βουλευτών της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα αίτια της εθνικής τραγωδίας.Πηγή