Τα γλυκά από μήλα, ψητά ή γεμιστά, είναι διαδεδομένα σε όλη την Κεντρική Ασία. Εδώ παντρεύονται με το άλλο αγαπημένο γλυκό της περιοχής.
Η Σαμαρκάνδη, σήμερα στο Ουζμπεκιστάν, ήταν σημαντικό κέντρο του Δρόμου του Μεταξιού και φιλοξενούσε επτά εθνότητες: Τατζίκους, Ρώσους, Τούρκους, Εβραίους, Κορεάτες, Καυκάσιους και Ουζμπέκους, και όλοι άφησαν κάτι στην κουζίνα της.
Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο Samarkand: Recipes and Stories from Central Asia and the Caucasus των Caroline Eden και Eleanor Ford.
Για 4 τεμάχια:
- 55 γρ. καρύδια
- ½ κ.γ. σκόνη κανέλα
- 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 50 γρ. μέλι
- 40 γρ. καστανή ζάχαρη
- 4 φύλλα μπακλαβά
- 50 γρ. λιωμένο βούτυρο + έξτρα για το βουτύρωμα του πυρέξ
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 4 μήλα, καθαρισμένα και χωρίς τον πυρήνα
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C και βουτυρώστε ένα πυρέξ.
- Χτυπήστε τα καρύδια στο μίξερ, χωρίς όμως να τα κάνετε σκόνη.
- Προσθέστε την κανέλα, τον χυμό λεμονιού, το μέλη και την καστανή ζάχαρη.
- Ανοίξτε ένα φύλλο στον πάγκο της κουζίνας, διατηρώντας τα υπόλοιπα κάτω από μια καθαρή μουσκεμένη πετσέτα.
- Αλείψτε το φύλλο με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίστε το με ένα κ.γ. ζάχαρη άχνη.
- Διπλώστε το στα δύο για να φτιάξετε ένα τετράγωνο. Βάλτε όρθιο ένα μήλο στη μέση και βάλτε ένα τέταρτο της γέμισης στην τρύπα στο κέντρο του.
- Διπλώστε καλά τις τέσσερις άκρες του φύλλου πάνω στο μήλο, αλείφοντας στη διάρκεια κι άλλο το φύλλο με το λιωμένο βούτυρο.
- Αλείψτε καλά το πακετάκι που φτιάξατε με βούτυρο και πασπαλίστε με τη ζάχαρη άχνη. Βάλτε το στο πυρέξ και επαναλάβετε με τα υπόλοιπα μήλα.
- Ψήστε τα μήλα για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και το μήλο να είναι μαλακό.
- Σερβίρετε το γλυκό ζεστό.
iefimerida.gr