Στο λιμεναρχείο Σαρωνικού στην Γλυφάδα, πέρασαν την νύχτα οι 13 συλληφθέντες, μέλη πληρώματος της θαλαμηγού Περσεφόνη, για την οποία όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι από εκεί ξεκίνησε με βεγγαλικά η φωτιά στον όρμο Μπίστη, και επεκτάθηκε στο δάσος της Ύδρας, το μοναδικό του νησιού.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει διχογνωμία μεταξύ Λιμενικού και πυροσβεστικής καθώς σύμφωνα με το Λιμενικό δεν έχουν εντοπιστεί ευρήματα μέσα στην θαλαμηγό, η οποία έχει κατασχεθεί, κα δεν μπορούν να κατοχυρώσουν από καταθέσεις ότι μέσα από το σκάφος ξεκίνησαν τα βεγγαλικά που προκάλεσαν στην συνέχεια την φωτιά.

Και αυτό γιατί η κατηγορία βασίζεται στην μαρτυρία ενός καπετάνιου που βρισκόταν με το σκάφος του σε έναν γειτονικό όρμο, άκουσε κρότο και λάμψη ωστόσο δεν είδε τα βεγγαλικά.

Ο συγκεκριμένος καπετάνιος δεν παρουσιάστηκε αυτοβούλως, αλλά κλήθηκε, μετά από έρευνα για τα περιπλέοντα σκάφη την ώρα εκείνη. Ο καπετάνιος υποστήριξε τα άνωθι, και η θαλαμηγός ήταν αυτή του βρισκόταν εγγύτερα του γεγονότος βάσει του στίγματος.

Όσον αφορά στο ποινικό μέρος, για την πρόκληση φωτιάς και πρόκληση οικολογικής καταστροφής χωρίς θάνατο, προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως και 20 έτη, και πρόστιμο έως 200 ευρώ καθώς πλέον θεωρείται κακούργημα.

Ερωτήματα για το τι προκάλεσε την φωτιά

«Για να έχουν πεταχτεί τα βεγγαλικά όπως υποστηρίζει το λιμενικό από το σκάφος το οποίο ήταν ναυλώσει υπήκοοί Καζακστάν για να κάνουν την βόλτα και την γιορτή τους , θα έπρεπε να υπάρχουν σημάδια, καψίματα, μηχανισμός για τα βεγγαλικά»,

»Αξιωματικός της πυροσβεστικής ανέφερε πως ενδεχομένως μόλις αντιλήφθηκαν τι έκαναν να τα πέταξαν στην θάλασσα», δήλωσε ο Στάυρος Μπαλάσκας.

Εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να άφησε η θαλαμηγός άτομα μέσω φουσκωτού, στην ακτή και από εκεί να έγινε η εκτόξευση βεγγαλικών και όχι ναυτικής φωτοβολίδας.


Πηγή