Το σχέδιο (;) λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, δεδομένης της αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα στη χώρα, ανέλυσε υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως τόνισε ο υπουργός στον ΣΚΑΪ, επαναλαμβάνοντας τα ίδια fake news που είχε πει και την Πέμπτη στον ΑΝΤ1, στόχος είναι να προστατευτούν οι ζωές εργαζομένων και πολιτών που συναναστρέφονται με το δημόσιο καθώς και η εύρυθμη λειτουργία του.

Ωστόσο για μια ακόμη φορά, ο κ. Θεοδωρικάκος δεν έδωσε καμία απάντηση σχετικά με τις τέσσερις κραυγαλέες αντιφάσεις της εγκυκλίου του. Επανέλαβε, απλώς, τα ίδια:

-Πως ήδη εφαρμόζεται εκ νέου το μοτίβο των τριών βαρδιών στην προσέλευση και αναχώρηση των υπαλλήλων προκειμένου να μην υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού.

-Τόσο υπάλληλοι όσο και πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν πρέπει απαραιτήτως να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις. Ωστόσο, δεν είπε κουβέντα αν και στο Δημόσιο θα εφαρμοστεί αυτό που, μετά την κατακραυγή, αναγκάσθηκε η κυβέρνηση να κάνει στα σχολεία: Δηλαδή, να προσφέρει δωρεάν μάσκες σε μαθητές και καθηγητές μέσω των δήμων, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται αν τα χρήματα θα είναι του κράτους ή των ΟΤΑ.

-Όσον αφορά του υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δε, προβλέπεται να δουλεύουν «backoffice», δηλαδή σε τμήματα που δεν σχετίζονται με την εξυπηρέτηση κοινού ενώ, όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος ειδικότερα, όπου υπάρχει η δυνατότητα και είναι απαραίτητο θα εφαρμοστεί η τηλεργασία. Τέλος εργαζόμενοι, οι γιατροί των οποίων, επιβεβαιώνουν πως κάτι τέτοιο κρίνεται επιβεβλημένο, θα μπορούν να μείνουν στο σπίτι τους με ειδική άδεια. «Αυτό που μας νοιάζει είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών. Ωστόσο, όπως τονίζουν συνδικαλιστές με την εγκύκλιο του ο υπουργός, «αντί να προστατεύει την υγεία των υπαλλήλων και των πολιτών, επιχειρεί την λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών με κάθε τρόπο, ακόμη και σε βάρος της δημόσιας υγείας». Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ-ΟΤΑ τονίζει ότι η εγκύκλιος Θεοδωρικάκου «όχι μόνο δεν καλύπτει τις ανάγκες προστασίας των εργαζομένων αλλά υποτιμά και τη κρισιμότητα της κατάστασης όταν εκθέτει τους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες χωρίζοντάς τους σε κατόχους Ι.Χ. ή μη. Όταν επίσης μεταφέρει στην ατομική ευθύνη τους συναδέλφους που γυρνάν από διακοπές αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό χωρίς να παίρνει το κράτος ή οι Δήμοι την ευθύνη τόσο για προληπτικά τεστ όσο και την καταβολή των απαραίτητων ΜΑΠ (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, διαχωριστικά)», προσθέτει.

Κουβέντα για τα τεστ

Παράλληλα, ο υΠΕΣ για μία ακόμη φορά δεν εξήγησε γιατί δεν προβλέπονται τεστ για τους δημοσίους υπαλλήλους, ακόμη και γι’ αυτούς που έρχονται σε επαφή με το κοινό ή, κατά την διάρκεια των διακοπών τους, βρέθηκαν σε περιοχές που παρατηρείται υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού, την ώρα μάλιστα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι κάτι τέτοιο αποφασίσθηκε για εργαζόμενους στα ΜΜΜ.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεννόησης με τον Υπουργό Εργασίας, για να ισχύσει και στον ιδιωτικό τομέα ό, τι ισχύει και στο δημόσιο ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε πως είμαστε έτοιμοι για πρόσθετα μέτρα θα το παρακολουθήσουμε.

Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος γνωστοποίησε μεταξύ άλλων ότι αυτή τη εβδομάδα θα γίνονται αιτήσεις στους δήμους για την πρόσληψη 9.474 ανθρώπων για την καθαριότητα των σχολείων, εκ των οποίων οι 5.000 θα δουλεύουν με πλήρη απασχόληση.

Πηγή