Ο κατηγορούμενος μαθητής, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του θα απολογηθεί αύριο ενώπιον της ανακρίτριας – Τι λέει ο ποινικός κώδικας για τους ανηλίκους

Ανάστατη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τη φρικτή δολοφονία σε βάρος ενός 14χρονου αγοριού από συνομήλικο φίλο του στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

Ο κατηγορούμενος μαθητής, ο οποίος σκότωσε τον φίλο του καρφώνοντας ένα κουζινομάχαιρο στον λαιμό του, οδηγήθηκε ενώπιον της εισαγγελέως, όπου ομολόγησε το αποτρόπαιο έγκλημα.

Σε βάρος του ανηλίκου η εισαγγελέας άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και τον παρέπεμψε στην ανακρίτρια, απ’ όπου πήρε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο.

Τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας

Ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει ότι στο στάδιο της ανάκρισης δεν επιβάλλεται το μέτρο του περιορισμού σε κατάστημα κράτησης ανηλίκων, σε δράστες που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους (όπως εν προκειμένω). Ωστόσο, ο ανακριτής μπορεί να επιβάλει αναμορφωτικά μέτρα.

Τα δικαστήρια που δικάζουν αυτές τις υποθέσεις είναι τα Δικαστήρια Ανηλίκων.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του 14χρονου, πρόθεση των οικείων του είναι, μετά την ανάκριση, να εγκαταλείψει ο ανήλικος το σπίτι του, στη Γέφυρα, και να συνεχίσει τη ζωή του κοντά σε συγγενικό πρόσωπο, σε άλλη περιοχή.

 

 

protothema.gr